Категории

Како да го изберете вистинското растение за вашиот дом и правилно да се грижите за него

Во миговите кога животниот простор воедно е и наш работен простор, е идеален момент да го направиме подобар и попријатен а за тоа се идеални домашните билки.

Домашните билки во нашито животен простор можат да донесат вистински допир до природата, свежина и комфор.

Едно од оние растенија кое не бара многу внимание е Сансеверијата. Убавите листови растат без многу вода и светлина па е доволно да го полевате дури една месечно. Освен тоа што е вистиснки мал украс, го прочистува воздухот и го создава кислород.

Кактусите сакаат сув воздух и топлина. Минијатурните верзии на ралзичните облици можат да се пронајдат секаде и се идеални за работниот простор.Можете да ги чувате над радијаторот.

Како правилно да се грижите за домашните растенија?
Важно е да им ја дадете потребната светлина, да не ги заборавите на балконот додека е премногу студено. Честото полевање со вода исто така може да биде проблем како и кога ќе заборавите да ги полеете. Проверувајте ја нивната состојба така што ќе го допрете врвот на земјата, доколку е таа сува, значи дека на вашата билка е потребна вода. Можете да ги полевате еднаш до два пати неделно.
На сите растенија им е потребна светлина, но не и директна изложеност на сонце, тоа би можело да биде фатално за нив.
Ставете ги на место каде што светлината ќе допира до нив, но сончевите зраци нема да ги изгорат.

Прегледи:
165
Објавено на:
01.04.2020