Категории

Како да го запознаете вашето возрасно куче со ново малечко кученце

Кучињата природно се многу социјални. Повеќето од нив сакаат да бидат во глутница и да се дружат со други кучиња. Доколку имате куче, процесот на социјализација е клучен за нивниот развој.

Овој процес ќе вклучува запознавање со нови кучиња и луѓе. Ако сте сопственик на куче и имате возрасно куче со кое веќе го споделувате животот, воведувањето ново кученце може да биде стресно. Може да биде тешко ако не знаете што да очекувате или како да го направите тоа правилно. Можеби се прашувате како да запознаете куче со кученце. Задачата може да биде тешка дури и за најискусните сопственици.

Еве неколку работи што треба да ги знаете за воведување ново кученце со возрасно куче.

Сениорските кучиња владеат
Вашето постаро куче го сподели вашиот живот пред да пристигне новото кученце. Постојат одредени работи и правила на кои вашето постаро куче е навикнато, а новото кученце има задача да учи куќни правила од вас, како и од вашето постаро куче. Кутрето нема да ги знае сите правила од моментот кога ќе влезе во вашиот дом, затоа бидете трпеливи.

Играјте заедно
Кученцата сакаат да играат, тоа не е голема тајна. Од моментот кога ќе се опуштат, ќе бараат други кучиња со кои ќе си играат. Ако нема други кученца наоколу, тие ќе се фокусираат на вашето куче со кое ќе си игра. На некои постари кучиња ќе им се допадне, на некои можеби не. Важно е да се следи како оди првиот состанок.

Постарото куче ќе го поправи однесувањето на кученцето

Некои сопственици може да се исплашат ако постаро куче рже на мало кученце. Сепак, ова е сосема нормално. Вашето постаро куче ќе му даде до знаење дали кученцето прави нешто што не треба. Тоа е нивниот начин да му кажат на кученцето да престане да го прави тоа што го прави. Не го казнувајте вашето постаро куче за ова – тие всушност ви помагаат да го научите вашето кученце нови правила. Сепак, треба да бидете сигурни дека приговорот на постарото куче е соодветен и не го повредува кученцето.

Надзор
Вашето постаро куче може брзо да биде совладано од ново, енергично кученце кое сè уште ги учи правилата. Тие ќе го толерираат кученцето онолку долго колку што можат, но ако забележите какви било знаци на вознемиреност, треба да го разделите. Дозволете му на вашето повозрасно куче да биде само.

Исто како и луѓето, некои кучиња сакаат да имаат малку време за себе. Погрижете се да му давате на вашето постаро куче некое време неколку пати на ден.

Наградете ги вашите кучиња
Ако вашите кучиња се однесуваат добро и убаво, дајте им награда. Подарете им на вашите кучиња вкусни почести и наградете ги за нивното однесување. Најдобар начин да се осигурате дека вашето кученце е на најдобро однесување е да обезбедите многу ментална и физичка активност.

Можете да ги прошетате двете кучиња заедно, што е одличен начин да ги оставите да се поврзат.

Прегледи:
71
Објавено на:
15.07.2022