Категории

Како да ја остварите секоја цел која ќе ја замислите во животот

Ако сакате да бидете успешни во животот и да добиете се што сакате, мора да имате одредени цели, а за да ги постигнете, прво мора да научите како да ги дефинирате и поставите бидејќи нивната реализација во голема мера зависи од добар план. Но, само добар план не е гаранција дека ќе ја постигнете целта. Потребно е многу повеќе за да се направи тоа.

1. Бидете селективни
Имаме толку многу да направиме, а толку малку време. Затоа, една од најголемите грешки што можете да ја направите е да поставите премногу цели. Поставете 1 до 3 максимални големи цели и фокусирајте се на нив. Дали ќе можете да постигнете 1 или 3, ќе зависи од нивната големина и од тоа што е вклучено во нивното постигнување. Фокусирањето на една цел во исто време ви дава најголеми шанси за успех, бидејќи нашиот мозок не може ефективно да се справи со повеќе од две сложени, поврзани активности одеднаш.

2. Бидете паметни за вашите цели
Кога поставувате цели, треба да бидете сигурни дека сте што е можно поконкретни. Мора да верувате и дека целта е постигната. Ако длабоко во себе се чувствувате нереално, ќе бидете обесхрабрени, но исто така помала е веројатноста да притискате и да преземете акција ако целта не ја гледате како предизвик. Целите мора да не мотивираат да одиме напред. Секоја цел што ќе ја поставите треба да биде ваша, нешто што сакате да го постигнете, а не само нешто што некој друг го сака за вас или затоа што вие мислите дека треба. Освен што е реална, целта треба да биде и временски ограничена, т.е. да има договорен датум на завршување.

3. Запишете ја вашата цел
Колку пати сте имале одлична идеја, но подоцна не сте ја запамтиле? Можеби возевте или лежевте во кревет, купувавте… Секогаш имајте мала тетратка со вас. Најдобар начин да ја искристализирате вашата цел е да ја запишете, напишете или обоите, доколку тоа е вашиот креативен израз.

4. Позитивен тон
Кога ја запишувате вашата цел, користете ја позитивната фраза „ќе“, „завршив“. до тој датум. „Додека нашиот свесен ум ја преиспитува секоја информација што ја добива, потсвеста не го прави тоа. Таа спремно прифаќа се што ќе и понудите! Значи, кога ќе кажете дека сте направиле нешто или нешто правите, потсвеста ќе го прифати тоа како реалност, а со тоа, поголема е веројатноста да барате начини на кои можете да ја направите изјавата вистинита. Со ставање на работите во позитивно светло, вие исто така се фокусирате на она што го сакате, а не на она што не го сакате.

5. Напишете јасен акционен план
Не е доволно само да се има цел. „Гол без план е само желба“, изјави Антоан де Сент Егзипери.

6. Визуелизација
Визуелизацијата е многу моќна алатка што ја користат дури и врвните спортисти. Одвојте време да се визуелизирате себеси како правите одредени задачи што ќе треба да ги направите за да ја постигнете целта, а потоа замислете дека ја постигнувате целта. Визуелизирањето на резултатите исто така може да биде многу корисно и мотивирачко. Направете визионерска табла и поставете ја некаде каде што редовно ќе ја гледате како потсетник за тоа што се обидувате да постигнете и зошто.

8. Споделете ја вашата цел со другите
Кога ќе ги споделите вашите планови со луѓето на кои најмногу им верувате, тие ќе бидат потсетници, мотивација кога сакате да се откажете и кога ви се чини дека тоа не е добра идеја. Одвреме-навреме ќе ве прашуваат до каде сте стигнале, па тоа ќе ви биде дополнителен поттик да работите напорно.

9. Редовно прегледувајте ја целта и акциониот план
Кога не размислуваме за нешто некое време, природно почнуваме да го префрламе нашиот фокус на нешто друго. Затоа, редовно прегледувајте како стоите со целта

10. Прославете ги пресвртниците
Без оглед на вашите цели, било да е тоа започнување сопствен бизнис, менување на работни места, движење, подобрување, патувањето може да биде долго, затоа одвојте време да забележите кога сте достигнале одредени пресвртници и прославете мали успеси на патот! Ова ќе направи да се чувствувате уште помотивирани да продолжите на вистинскиот пат!

Прегледи:
360
Објавено на:
15.01.2022