Категории

Како да ја вратите мекоста и миризливоста на меките пешкири

Ако ставите премногу детергент при перење, пешкирите тешко ќе се измијат и ќе станат поцврсти. Ако инвестирате во скапи меки крпи, ќе бидете страшно фрустрирани ако станат груби по само неколку перења. За да не ви се случи ова, Рејчел Коен, експерт за внатрешен дизајн, ви носи четири совети кои ќе ви помогнат да ги одржувате крпите меки, подуени и мирисна долго време.

1.Перете ги ги во ладна вода
Ниските температури спречуваат собирање на рабовите, помагаат да се зачува оригиналната боја и подобро да се работи на одредени дамки.

2. Ослободете се од омекнувачот
Хемикалиите во омекнувачот може да ги оштетат влакната, па затоа крпите се повеќе се деформираат по секое миење.
„Наместо омекнувач, ставете тениско топче во сушара за да ги направите што е можно пополни“, советува Рејчел. Продолжете го животот на крпите така што ќе ги перете одделно.

3.Обрнете внимание на количината на детергент што ја користите за перењето крпи
Ако ставите премногу детергент, пешкирите тешко ќе се исперат и ќе станат поцврсти. Следете ги точните упатства на пакувањето за да знаете колку детергент оди на кое количество алишта.

4.Немојте да ги пресушуваше
Високо апсорбирачките крпи се сушат побрзо, затоа чувајте ги во сушара што е можно пократко. Можете исто така да ги извадите пред да бидат целосно суви и да ги исушите на воздух. Не користете марамчиња за сушење, бидејќи тие ја намалуваат способноста на пешкирот да се апсорбира со текот на времето.

Колку често треба да се перат крпите?
Колку и да сте чисти вие или вашите крпи, тие веројатно се повалкани отколку што очекувате. Секој пат кога ќе избришете со крпа, соблекувате слој од мртва кожа. Влажните крпи се исто така многу плодна почва за разни бактерии и колку подолго не ги перите, бројот на бактерии само се зголемува. За да го отстраните застоениот мирис од крпата, ставете половина чаша прашок за пециво во машината за перење за да ги освежат. Во спротивно, крпите треба да се менуваат на секои два дена.