Категории

Како да останете ,,ВЉУБЕНИ ДО УШИ”, откако ќе станете родители

Станувањето родители е едно од најубавите искуства што го менуваат животот, и низ што поминуваат заедно мајката и таткото. Но, кога двајца стануваат три (или четири, или пет!) романсата може многу брзо да падне од списокот на приоритети, бидејќи непроспиените ноќи стануваат „непроспиени ноќи“ од цела низа нови причини.

Ние составивме осум практични цели кои се однесуваат за парови со деца.

1. Закажете редовни „вечерни состаноци“
Ноќите за состаноци се важни за секој пар во долга врска, но уште повеќе за родителите. Обидете се да блокирате време на календарот најмалку еднаш месечно за да одите на добар, старомоден состанок само вие двајца. Облечете се, држете се за рака и запомнете дека сè уште сте истите две лица кои се вљубиле.

2. Зборувајте, доверувајте се, повторно поврзете се
Одвојте време секој ден – без оглед дали децата спијат или во кревет, пред да се изгаснат светлата – за да разговарате. Не мора да биде ништо длабоко или значајно – можеби нешто смешно што сте го прочитале на Интернет или некој чуден сон што сте го согледале претходната вечер. Само држете се настрана од сè што ве враќа кон световноста – сметки, список „што треба да направите“, задолженија.

3. Физичката активност е важна
Допирот има толку огромно влијание врз нашето чувство за благосостојба во односите, а сепак кога имаме деца, целата своја наклонетост ја пренесуваме на новото бебе и лесно е да се занемари нашиот партнер. Дури и ноќната гушкање може да биде невозможна мисија ако го делите креветот со мало дете кое се движи, затоа фатете физичка поправка кога можете – допир со прст во ходникот, едната рака низ косата додека готвите заедно, бакнеж кој се задржува премногу долго пред да тргнете на работните обврски.

4. Држете ги работите разиграни
Негувајте свои посебни „шеги“ и ритуали како двојка. Јас и мојот сопруг играме глупава игра, чии правила се рафинирани во текот на неколку години; на секои 24 часа, ние се натпреваруваме да си кажуваме едни на други (каде и да сме, и користејќи ги само овие точни зборови) „Те сакам што и да ме сакаш плус еден – нема враќање!“ Ни заработи неколку смешни погледи на исходот во супермаркетот, но тоа е нешто што уникатно „ние“ го знаеме и нè врзува заедно секојдневно.

5. Дајте си едни на други слободно време
Колку и да ги сакаме нашите деца, на секој родител му треба време сам да ги наполни своите батерии. Земете наизменично да си дадете едни на други некое драгоцено „време-јас“ и вашата врска и семејството ќе ви се заблагодарат за тоа.

6. Добро е да бидете ценети ….
…. и уште подобро да го слушнеме тоа како се кажува гласно. Честопати не вербализираме доволно колку сме благодарни за најмалите нешта, затоа што претпоставуваме дека се премногу незначителни за да се споменат. Потрудете се редовно да ја искажувате својата благодарност редовно – дури и ако сакате само да кажете „Сакам да те гледам како му читаш на нашиот син“.

7. Исклучете ја технологијата
Ако имате само еден час пред бебето повторно да се разбуди, направете го тој час незаборавен. Ако на едниот или на двајцата ви треба време на мобилниот за да го завршите денот, поставете ограничување и потоа исклучете го. Исчистете ги играчките, запалете свеќи, облечете релаксирачка облека, пуштете тивка музика и само „бидете“ заедно.

8. Погледни што направивме!
Запомнете дека вашето дете е најсовршеното физичко олицетворение на вашата љубов. Секоја вечер откако ќе заспијат, а играчките и нередот ќе бидат расчистени малку, одвојте малку време заедно за да ги погледнете, длабоко вдишете и шепотете (многу тивко) „ние го направивме ова мало наше ангелче!“

Прегледи:
285
Категории:
Љубов и секс
Објавено на:
20.10.2020