Категории

КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ГЛУПАВИ ЛУЃЕ?

Ако не ве ценат, не докажувајте се – бидете она што сте!

Сигмунд Фројд, најпознатиот психијатар и татко на психоанализата, ни остави генијални мудрости и изреки за сите времиња.

Меѓу нив, постои лекција што секој треба да ја запомни – како да препознаете глупави луѓе! 

 

Легендарниот психијатар многу брзо ја откри човечката глупост, тој советува со една реченица: – Првиот знак на човечката глупост е целосно отсуство на срам.

Значи, кога ќе се најдете во ситуација кога се срамите од туѓото однесување или изјава или сте изненадени од некои луди постапки – веднаш знаете со кого имате работа.

Ако не ве ценат, не докажувајте се – бидете она што сте! Не е проблем во вас, тоа е во нив. Затоа, не ги спуштајте своите критериуми и правете што сакате, изиграјте го својот кловн. Верувајте дека тие ќе ве искористат во одреден момент, тоа е кај луѓето. Кога ќе им дадете еден прст – тие ја земаат целата рака.

На крајот, тие навистина нема да ве ценат повеќе поради сè, така што сè што сте направиле и сте поминале ќе биде залудно. Ако не те ценат, не докажувај се – биди она што си. Не ја намалувајте цената на вашето достоинство за да стекнете доверба, во секој случај нема да ја добиете.

Ако не ви веруваат – не докажувајте им и оправдувајте што правите, како го правите тоа, зошто го правите тоа. Кога не сакаат да веруваат – нема. Тој ќе го искористи за некои лоши намери. Доволно е да останете верни на себе и покрај сè и ќе видите како работите ќе се променат сами по некое време. Но, не очекувајте промени преку ноќ.

Вистинските луѓе порано или подоцна ќе ја откријат вашата вредност. Кога ќе најдете такви луѓе, држете ги како капка вода во вашата дланка и игнорирајте ги другите. Твоите очи нема веднаш да ја забележат вредноста на таквите луѓе, но откако ќе ги препознаете, не дозволувајте ништо да ве одвлекува од нив. Кога ќе станете најдобрата верзија за себе тогаш ќе се појават луѓе чие присуство ќе стане вистински авантурист за заеднички живот. Тогаш вашиот заеднички живот ќе стане она што отсекогаш сте го посакувале.

Прегледи:
19
Категории:
Занимливости