Категории

Како да препознаете вештачко сирење на пазарот

Гастроентеролог сподели како на пазарот да открие кое сирење е вистинско, а кое. како што вели самиот е, ниско-квалитетен нафтен производ.

„Првиот критериум е цената. Знаете што, има многу измами на пазарот, слободно можам да го кажам тоа. Прво шетам по целиот пазар, потоа прашувам кои се продавачите и што се, од каде потекнуваат. Домаќинката мора да има време да разговара со продавачите. Потоа, на пазарот ги обележуваме оние луѓе кои биле проверени на нас. Горчината на сирењето, а потоа и киселоста се сигнали. Но, и текстурата – земете го сирењето во рака, ако сирењето под вашата рака е грутчесто, се распаѓа, тоа е сирење од маслиново масло “, вели тој.

Тој исто така предупреди за месо од живина, објаснувајќи дека на пазарот, но и во месарницата, треба добро да ги разгледате боите на маснотиите на месото од живина.

„Запомнете, белите маснотии се со слаб квалитет, тоа е најлошото. Кога ќе видите бели маснотии, има лоши липиди. Жолта маст, тоа е вистинската работа. Кога ќе видите жолта маст на пазарот, тоа пилешко се храни со нормални работи од дворот. Бела маст значи – се храни со концентрат! „Ако белата маст е на живина, не ја купувајте“, советува тој.

Прегледи:
299
Објавено на:
18.06.2021