Категории

Како да прифаќате комплименти како вистинска дама? – Зошто не треба да ви биде непријатно

Кога последен пат одговоривте на комплимент со едноставно, значајно „Благодарам“? Жените се чини дека се правдаат за својот прекрасен изглед или за нешто што добро го направиле – за одреден успех. Тие се шегуваат на свој трошок, ја намалуваат вредноста … Зошто е тоа така? Одговорот лежи подлабоко отколку што мислевме и има корени во самото општество, па дури и во еволутивната биологија.

Направени се многу студии на оваа тема. Според веб-страницата Психологија денес, само 22% од комплиментите што една жена и ги дала на друга биле прифатени. Претпоставувајќи дека жените едноставно не знаат како да добиваат комплименти, да додадеме дека тие прифаќаат 40% комплименти од мажи. Кога велиме прифатете комплимент, мислиме на одговорот „Благодарам“ по комплиментот. Не се однесува на одговарање со комплимент (на пр. Не, убава си) или намалување (Навистина не е ништо посебно, или јас само платив…), како и припишување на некој друг (на пр. Некој друг го заслужува тоа). Одбивањето комплименти нема никаква врска со самодовербата или самодовербата. Жените кои имаат самодоверба можат да одбијат комплименти за да дејствуваат скромно. И, таа скромност, сеприсутниот културен и религиозен „виновник“ што се издвојува од опсесијата на општеството да воспитува срамежлива, покорна и прилагодлива жена, се чини дека е всадена кај повеќето девојки.

Според „Психологија денес“, жените најчесто учат од своите мајки како да бидат „добри и покорни жени“ и така ја добиваат првата лекција – „Скријте го своето право да им угодувате на другите“. Жените на кои немаат самодоверба, пак, одбиваат комплименти затоа што овие надворешни позитивни „сигнали“ не се вклопуваат во внатрешната визија за себе. Ова однесување не е изненадувачки, бидејќи каде и да погледнете, жените се под притисок да ги исполнат невозможните стандарди за убавина. Многу деловни модели на компании за убавина зависат од тоа колку лошо се чувствуваат жените за себе. Психолозите велат дека еволутивната биологија може да одговори на прашањето – зошто жените се толку комплицирани? Одговорот воопшто не е комплициран – кога маж ќе влезе во равенката, маските паѓаат и нема повеќе ракавици. Постои дури и физичка манифестација на ова натпреварување. Една студија вели дека женскиот тестостерон (хормон поврзан со агресија и натпреварувачки „дух“) се зголемува кога ќе намирисаат женска маица со овулација.Едноставно, кога ќе се чувствуваат загрозено, жените се претвораат од мирни, во суштества подготвени за напад.

Каква врска има ова однесување со тоа што жените не можат да прифаќаат комплименти? Психолозите го објаснуваат тоа на овој начин: Замислете да и дадете комплимент на една навистина убава жена и таа да одговори со благодатно „Благодарам“. На некое несвесно ниво, каде што има одредена имагинарна конкуренција и споредба, тоа значи како да признала дека е привлечна и тоа дополнително води кон љубомора. Ако одбие комплимент, тоа значи дека можеби не знае колку е привлечна, што може да ве направи помалку непријателски расположени. Во овој случај, да не одговорите „Благодарам“ на комплиментот може да им олесни на двете страни. Таа не се чувствува вообразена и вие не се чувствувате загрозени. Можеби е дури и подобро решение да ги држиме настрана нашите темпераментни еволутивни инстинкти.

Прегледи:
136
Објавено на:
22.07.2021