Категории

Како да привлечете позитивна енергија и нови почетоци оваа пролет

Дознајте кои две вежби помагаат да се привлече позитивна енергија во пролетта – медитативни техники за отворање на чакрите!

Пролетта е годишно време кога сè цвета, се буди целата природа, а со тоа и нашата енергија. За да го искористите целосниот потенцијал на пролетта, важно е да се подготвите за неа, да ја разбудите таа магична вибрација и да се отворите за убавите промени кои следат. Доколку сакате да привлечете среќа и позитивни емоции, тогаш оваа пролет треба да обрнете внимание на две многу корисни и исклучително едноставни вежби. Тие се многу слични на медитацијата, но не бараат никаква подготовка или искуство.

Како да добиеме одговори на прашања кои не мачат
Пролетта е годишно време кога треба да ја прочистиме нашата енергија, па затоа пред пролет се практикуваат техники за отворање на чакра. Овие енергетски центри како што се Манипура (чакра на богатство и изобилство) и Свадистана (чакра на љубовта) цветаат особено силно во пролет. За да ги направите уште посилни, користете едноставна вежба за да ги отворите овие две чакри.

Седнете на стол така што нозете и телото да формираат прав агол. Не се потпирајте и не легнувајте. Ставете ја десната рака на сончевиот плексус или малку пониско, а левата на папокот. Токму на овие места се наоѓаат горенаведените чакри. Сега затворете ги очите. Почнете да дишете преку стомакот, да ги повлечете и да ги опуштите неговите мускули што е можно побрзо. Обидете се да постигнете удобно, но најинтензивно дишење. Вдишете и издишете околу 30 пати. После тоа, опуштете се и обидете се да ја почувствувате топлината во местата каде што се одмораат вашите раце.

По одморот, продолжете да ја загревате вашата внатрешна енергија. Замислете нешто многу пријатно. Дозволете убавите спомени, слики и мисли да дојдат од самите длабочини на вашата душа. Размислете за вашите непосредни деловни и љубовни планови. По вежбањето треба да почувствувате пријатна топлина во папокот. Повторувајте ја вежбата секој ден. Не заборавајте да го направите ова кон крајот на февруари и почетокот на март. Кога имате стресен ден, оваа вежба може да помогне да се ослободите од напнатоста и да го поттикнете внатрешниот мир.

Што да направите пред почетокот на пролетта
Вежба „Blooming flower“ – Оваа вежба ќе биде многу корисна за оние кои сакаат да ја апсорбираат позитивната пролетна енергија на природата и сонцето. За да го направите ова, треба да ја проветрите просторијата, а потоа да се изложите на зраците на дневното топло сонце кон крајот на февруари или почетокот на март.

Затворете ги очите, дишете длабоко. Замислете како секој зрак светлина се среќава со вашето тело, исполнувајќи го со топлина и енергија на создавањето. Замислете како, со топлината на Сонцето, неговата моќ продира во вас. Тоа ви помага да станете попозитивни, отворени, силни, креативни. Замислете дека сте цвет што цвета од енергијата на светлината.

Многу е добро ако оваа вежба ја правите во природа или дома, но опкружени со растенија. Медитативната вежба особено ќе им се допадне на оние кои се уморни од зимата и имаат многу планови за март, април и мај. Правете ја оваа едноставна вежба секој ден, не заборавајќи да го визуелизирате процесот на полнење на сончевата енергија. Замислете како сончевата светлина го исполнува секој дел од вашето битие. Најдобар ден за оваа вежба е 20 март 2022 година, денот на пролетната рамноденица.