Категории

Како да спречите луѓето да ви ја трошат енергијата – Спас против енергетските вампири

Енергетските вампири го убиваат секој микроб на радост во вас, ве исцрпуваат и ве заморуваат, но постои лек.

Многу пати се наоѓаме во ситуација кога треба да комуницираме со луѓе кои ја цицаат нашата позитивна енергија. Без разлика дали станува збор за шеф, пријател или член на семејството, запрете ги со овие шест трикови во однесувањето. Можеби не сте во можност или немате желба да одбиете работодавец со кого заработувате за живот, пријател или партнер што се држел до вас или роднина што сака да интригира. Во тој случај, можете да научите како да се справите со нив, преку создавање енергетски граници.

На тој начин, ќе можете да ги третирате без да трошите повеќе енергија. Без оглед на профилот на енергетскиот вампир на кој сте жртви, достапни ви се борбени техники со кои можете да ги неутрализирате нивните штетни ефекти.

1. Воздржете се од видливи реакции
Не се расправајте или спротивставувајте. Иако ќе почувствувате некаква непријатност за време на контактот со личноста што ја цица вашата позитивна енергија, обидете се да ја скриете (освен ако не сте се одлучиле за конечната пресметка). Луѓето што ја трошат вашата енергија се хранат со видливите знаци на стрес што ги предизвикуваат. Без овие показатели, тие би можеле да се откажат и да се повлечат.

2. Не зборувајте многу
Многу од нив се задоволни ако ги натераат другите да слушаат или да читаат што сакаат да кажат. Ако вашиот крвопролевач е таков, најдобро е што помалку да учествувате во комуникацијата. Повремено известете му дека го слушате со климање со главата или кратки коментари како „аха“, „добро“, „да“ и „ОК“, но не му давајте гориво за да го продолжи монологот.

3. Променете ја темата
Ако вашиот енергетски вампир не е злонамерен, туку неволно и несвесно турка, обидете се да ја префрлите приказната на полесна тема. Преземете ја контролата и променете ја содржината и тонот на разговорот во насока што ви одговара.

4. Визуелизирајте го штитот
Некои жртви на психички вампири тврдат дека визуелизацијата на одбранбеното енергетско поле околу нивното тело им помага при контакт со нив. Замислете да бидете опкружени со сјаен штит што го одбива штетното влијание на вампирот.

5. Не гледајте во очи
Избегнувајте или ограничувајте контакт со очи со некој што ве исцрпува. Колку подолго одржувате контакт со очите со вампир, толку е поголемо неговото влијание врз вас.

6. Избегнување
Ако ништо друго не се покаже како ефикасно, избегнувајте ги таквите луѓе секогаш кога е можно, или трајно прекинете ја врската со нив. Може да биде полесно или потешко, во зависност од тоа кој е вашиот енергетски вампир и колку всушност сте приврзани за него.

Меѓутоа, ако вашето здравје и среќа се во прашање, прекинот на контактот може да биде спасител за вас.