Категории

Како да живеете поквалитетен живот – Се зависи од вашиот став и еве како да го промените

Благодарноста е патот до среќата! Честопати се грижиме за неосновани работи, подучени од лоши искуства, развиваме песимизам што доведува до негативни емоции. Кога ентузијазмот ќе исчезне, патот до остварување на желбите и соништата станува потежок. Сe што треба да направите е да ја смените перспективата – нека биде светла, во разни прекрасни нијанси, нека навестува среќа.

Старите мудреци најдоа 7 правила за среќа – ако успеете да ги усвоите, можете да го промените вашиот живот на подобро:

1. Секогаш бидете присутни овде и сега, живејте во сегашниот момент
Каде сме на пат кон работа? Да, ние сме или во автобус или во автомобил, но само физички. Но, каде се нашите умови и мисли? Веројатно размислуваме што треба да правиме на работа денес или се сеќаваме на синоќа, пријатно поминато со пријателите. И тука лежи проблемот! Забораваме да живееме во сегашноста. Или размислуваме за минатото, или се обидуваме да замислиме што ќе ни донесе иднината – во секој случај, забораваме да живееме во сегашноста. Земете длабок здив и фокусирајте се на вашето тело и вашето срце, да ги набудуваме нашите мисли и ќе видиме што ни недостасува во овој момент: ниту повеќе, ниту помалку, живееме само во сегашноста!

2. Откажете се од зборовите „треба“, „не треба“ и „мора“
Ова е можеби најтешката од седумте важни работи. Заборавете на фактот дека треба да ги исполните очекувањата на вашето семејство и оние околу вас, само тогаш ќе сфатите дека не живеете за себе, туку за нив. На пример, нивните очекувања ве тераат да одите на факултет и да дипломирате економија (и навистина ја сакате уметноста), или нивните очекувања ве тераат да бидете како чичко за да можете да заработите онолку пари колку што тој заработува итн. Единствениот начин да бидете среќни е да живеете онака како што сакате!

3. Променете го својот став
Една од најважните работи во животот е да не создавате проблеми таму каде што ги нема! Престанете да го измачувате умот со лажни аларми, не правете негативни проекции во вашата глава. Ако имате проблем, не фокусирајте се на него, туку на решението. Наместо да очајувате, направете план за решение и ставете го на дело.

4. Стравот од неизвесна иднина ве ограничува
Постојат неосновани стравови што н throw исфрлаат од рамнотежа кога сме подготвени да започнеме нешто ново и непознато. Многу луѓе се соочуваат со ова, но повеќето од овие стравови воопшто не се реални. Не дозволувајте да ве саботираат, туку соочете се со нив и отпуштете ги.

5. Трпението како пат кон успехот
Мудрите луѓе рекоа “Трпелив, спасен!” Трпението е исклучително важно кога сакате да постигнете нешто во животот. Не можете да очекувате дека сe ќе се промени преку ноќ, но работите на вашата цел и реализацијата ќе се случи токму во вистинско време. Не брзајте, бидејќи може да се сопнете, не донесувајте избрзани одлуки, бидејќи можете да направите грешки.

6. Не претпоставувајте дека знаете што мислат другите
Претпоставките што ги правите ќе доведат до несакани заклучоци кои само ќе ви ја одземат свеста. Немате способност да ги читате мислите на другите луѓе, па дури и да ги правите, не менувајте се и прилагодувајте се на другите само за да им угодите – почитувајте ја вашата вистинска природа. Дали не се чувствувате како да имате поважни работи во вашиот живот отколку да се грижите за тоа што мислат другите?

7. Бидете благодарни
Колку побрзо научиме да ги цениме нештата што ги поседуваме во нашиот живот, толку подобро ќе ни биде. Имајте на ум дека луѓето стануваат помудри со возраста. Мудрите и успешни луѓе повеќе ги ценат односите со другите, ги ценат луѓето околу нив, па дури и материјалните работи што ги поседуваат.

Прегледи:
79
Објавено на:
15.10.2021