Категории

Како до беспрекорно чист дом – 3 тајни кои морате да ги знаете

Тие постојат: луѓе со чисти и уредни домови. Навистина! И се прашуваме: како го прават тоа? Како можеме да го постигнеме тоа?

Еве три тајни кои ги откриваат луѓето со чисти и уредни домови.

1. Полесно е да се исчисти повремено отколку сите одеднаш
Што е полесно? Брзо избришете го шпоретот и работната површина по готвењето или само неколку дена подоцна, кога сè е мрсно и кора? Секако, после готвењето и лежерниот оброк (особено доцна навечер) немате волја да ги миете садовите и да средите се. Но, ако оставите сè за утрото, тоа само ги прави работите полоши и потешки. И благодарение на феноменот наречен одложување, на крајот ги одложувате мачните задачи долго време додека не можете повеќе.

Но, ако перете садови, перете алишта и правите други домашни работи една по друга како што се создаваат, нема да акумулирате голем рид (во вистинска смисла на зборот кога станува збор за валкани алишта) од навидум невозможни задачи. Истото важи и за фрлање на работи кои имаат фиксно место. Ако се средите „во движење“, завршувате со помалку работа и заштедувате време на убавите работи во животот. И одеднаш е многу полесно да се управува со домаќинство.

2. Повеќе работи = повеќе работи за чистење
Можете да го сфатите тоа буквално. Ако имате повеќе работи, треба да средите и исчистите повеќе работи. Особено работите во кујната (особено оние што не се чуваат во плакари) собираат прашина и привлекуваат маснотии од прскање. И ако сакате да ја избришете работната површина, прво мора да се ослободите од сите работи што се насобрале на неа. Истото важи и за мебелот: ако сте во акција со метла или правосмукалка, прво мора да бидете сигурни дека тие ќе можат да поминат. Секако, тоа не значи дека ќе се трудите да ги извадите сите ваши работи и мебел од станот. Но, критичкиот поглед помага со прашањето: што навистина ми треба? А што ме спречува да ја одржувам собата чиста и уредна?

3. Дозволено е мало изневерување – и тоа многу помага
Дури и супер уредните луѓе немаат секогаш време или склоност да направат сè совршено. Но, луѓето со уредни домови секогаш успеваат да создадат илузија дека се во нивниот дом е во најдобар ред и беспрекорно чисто. Ова главно се должи на фактот дека тие се фокусираат на важни простории и агли. Ова значи да се концентрирате на поголемата слика, а подоцна да се грижите за малиот агол или аголот зад вратата. Значи, ако се соочите со прашањето „Со што да почнам?“, треба да ја напуштите просторијата и да ги затворите очите за момент. Потоа влезете во собата со отворени очи и внимавајте каде прво гледате. Не под софата, туку на софата. Не на полицата за книги, туку на полицата. Прво, исчистете ги областите што можете да ги видите и што ви привлекуваат внимание. Ако има уште време, погрижете се за работите кои не ви паѓаат веднаш на памет.

Прегледи:
801
Објавено на:
06.02.2022