Категории

Како нашите основни емоции влијаат на нашето однесување?

Имаме осум основни емоции: радост (среќа), тага, страв, одвратност, изненадување, исчекување, лутина и доверба. Сите овие емоции влијаат на начинот на однесување, начинот на кој го перцепираме светот околу нас и начинот на кој реагираме на ситуациите и тие предизвикуваат физиолошки реакции во нашите тела. Значи, разбирливо, нашите основни емоции имаат огромно влијание врз секоја област од нашите животи. Но, нашите основни емоции се свесни и потсвесни, што значи дека ние често дејствуваме од нашите емоции тотално несвесно.

Дали некогаш сте забележале дека саботиравте нова врска и не знаете зошто? Тоа е веројатно затоа што вашето однесување е поттикнато од длабоко вкоренето чувство на страв. Овој страв можеби бил семе во детството или во трауматски настан, а потоа лесно се активира од моменталните ситуации. Или, зошто да не размислите за времиња што сте се чувствувале навистина среќни, основна емоција што е лесно за нас да ја препознаеме. Таа среќа е директно поврзана со тоа да се чувствувате сигурни, храбри и слободни. Ова, пак, влијае на вашето однесување; на пример, тоа прави да се чувствувате доволно овластени да искористите нови можности и да излезете надвор од вашата удобна зона, и ве тера да донесете подобри одлуки и да реагирате на светот околу вас на поздрав начин. Ова е јасна демонстрација за тоа како нашите основни емоции влијаат на нашето однесување и постапки, и позитивно и негативно.

Емоцијата и сознанието, недефинирани и истражени, ја водат секоја одлука што ќе ја донесете. Или развивате самосвесност или дозволувате овие работи да ве контролираат. Па, како да развиеме свест за нашите основни емоции за да можеме да имаме подобро управување со нив? – можеме да ги користиме нашите чувства како индиции.

Во секоја дадена ситуација, на повеќето од нас им е лесно да разберат и да артикулираат како се чувствуваме. На пример, вашиот најдобар пријател ви зборува позади грб; се чувствувате изневерени, непочитувани. Овие чувства произлегуваат од основната емоција на лутина. Или да речеме дека направи нешто што не си горд; чувствувате каење, се чувствувате засрамено или можеби лошо. Овие чувства произлегуваат од основната емоција на тага.

Користејќи ги нашите чувства за да ни помогнат да идентификуваме кои основни емоции не се решени, можеме да започнеме да работиме на нивно заздравување наместо да им дозволуваме потсвесно да ги менуваат нашето однесување и перцепција за светот околу нас. Ако се чувствувате несигурни од која основна емоција произлегуваат вашите чувства, можете да користите тркало за емоции за да ви помогне да ги идентификувате.

Секое патување за саморазвиеност започнува со свесност. Почнете да станете свесни какви чувства се јавуваат како одговор на секоја ситуација низ која поминувате, наместо да ги потиснувате или игнорирате. Буквално, почувствувајте ги чувствата и дозволете им да ве водат кон подобро разбирање на вашите основни емоции. Откако ќе го направите ова, можете да започнете да лекувате што треба да се лекува, наместо да дозволите чувствата потсвесно да влијаат на вашиот живот без ваша свесност. Заздравувањето може да се направи на многу начини, но некои од нашите омилени се терапија со зборување, когнитивна бихевиорална терапија, реики, хипнотерапија, акупунктура и TRE (вежби за ослободување од напнатост и траума).

Прегледи:
34