Како настанал бакнежот?

Бакнувањето е првата и најдобрата активност која што луѓето можат да ја прават со усните. Не постои личност која не сака да се бакнува.

Се смета дека бакнежот настанал од душкањето. Пред многу векови за да научат нешто едни од други, луѓето започнале да се душкаат. Како што објаснил и антропологот Вон Брајант, антрополог од универзитетот во Тексас и експерт за еволуцијата на бакнувањето, во еден момент луѓето се бакнале и заклучиле дека тоа е попријатен начин за запознавање.
Во првите денови на човековата историја мирисот бил најважно сетило кога станува збор за човековите односи. Најчесто ќе поминеле со нос преку лицето и со текот на времето тоа триење со носот преминало во бакнување. Бакнежот, како израз на романични чувства, потекнува од Индија, каде во поемата Махабхарат, напишана околу 1.000 години пред нашата ера, се појавува првиот познат опис на романтичен бакнеж.Коментари

[fbcomments]