Категории

Како настанала традицијата на прослава на родендени?

Иако истражувањето за точното потекло на прославата на роденденот сè уште не е конечно, во професијата има доволно договор да се состави приближно прецизна историска приказна.

Античките Египќани биле одговорни за „измислување“ прослави на родендени. Тие веруваа дека крунисаните фараони станаа богови, па нивниот крунисување беше прилично голема работа. Тоа беше нивно „раѓање“ како Богови. Најстариот запис од Египет за славење роденден датира од околу 3.000 п.н.е.

Античките Грци ја позајмиле оваа традиција, но дошле на идеја дека десертот ќе ја направи прославата уште позначајна. Така, тие печеа колачи во форма на Месечината и и ги даваа на Артемида, божицата на Месечината. Ги украсија со запалени свеќи за да направат колачите да светат како месечината. Оттука и причината зошто палиме свеќи за роденден.

Римјаните биле првите луѓе што ги славеле родендените на обичните луѓе, но само мажите ги славеле родендените. Првите покани за роденден беа напишани на камени плочи затоа што во тоа време немаше хартија.

Роденденските забави од новата ера имаат корени во Германија. Првата модерна роденденска торта ја направија германските пекари во 1700 година, а првата модерна роденденска торта во 1800 година. Нивната верзија на роденденската прослава беше наречена Киндерфест и беше претходник на детските роденденски забави како што се одржуваат денес. Вообичаено беше детето да добие торта со запалени свеќи утрото на неговиот роденден, но со уште една свеќа, што ќе ја симболизира „светлината на животот“, односно надеж за следната година. Никој не можеше да го јаде колачот сè додека не беше по вечерата. Конечно, кога ќе дојдеше тој сладок момент, славеникот замислуваше желба и се обидуваше со еден здив да ги издува сите свеќи на тортата. Како денес, и тогаш не беше дозволено да се открие замислената желба. Во тоа време, немаше обичај за подароци за роденден. Доволно беше гостите да му ги изразат своите убави и убави желби на славеникот и да донесат добри намери.

Бидејќи состојките за колачите во тоа време биле прилично скапи, многу семејства не можеле да си ги дозволат. Слаткиот роденденски обичај стана популарен само за време на индустриската револуција.

Песната „Диван дан“ е толку добро позната на сите, всушност е еден вид ремикс и на почетокот имаше различен текст. Кон крајот на 1800-тите, наставник по име Милдред Хил учествуваше во пишувањето на песната наречена „Добро утро на сите“, која требаше да се пее во училниците на роденденска забава. Сепак, мелодијата беше променета подоцна, да звучи денес, сигурно знаете како.