Како пилатесот влијае врз среќата?

Во книгата “Flow, The Psychology of Optimal Experience”, професорот по психологија и истражувачот Михај Чиксендмихај (Mihaly Csikszentmihalyi) ги идентификува најбитните елементи кои ни носат радост. Вреди да се спомене дека Чиксендмихај прави разлика помеѓу задоволство и радост – задоволството го дефинира како нешто кое ни создава моментално чувство на благодарност (на пример, јадење вкусна храна), а радоста ја дефинира како покомплексна емоција, која ни нуди значителни можности да го негуваме и растеме нашето постоење.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PowerHousePilates (@powerhousepilates.mk) on


Елементите кои ги посочува се базираат врз истражувања направени на различни места во светот, со голем диверзитет. Еден од елементите кои се клучни, се истакнува, а тоа е чувството на „flow”, односно, чувството на „тек“, кое ни овозможува да бидеме сосем присутни во моментот и да се задлабочиме силно во одредена работа. Чувството на длабок тек, може да го пронајдеме во различни активности, од кои една е пилатесот. Ајде да разгледаме како „чувството на тек“, е поврзано со пилатесот.

„Чувството на тек“…

Ни дава чувство на комплетност

Целта на пилатесот не е само да се изгледа на одреден начин (иако тоа доаѓа во пакет!), туку и да се чувствуваме комплетно и самоуверено.

Бара чисти цели

Главните цели на пилатесот е тоа низ лесни „патчиња“, односно со почетнички вежби, постепено да се дојде до средно тешки и тешки вежби. Една од забавните работи во врска со пилатес е тоа што секој ден и секоја вежба е нов мал успех.

Ни дава постојан фидбек

Нашите тела константно ни даваат фидбек при вежбање пилатес. Секое движење е проследено со одредена болка, и при пилатесот сме свесни за таа болка и присутни во моментот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PowerHousePilates (@powerhousepilates.mk) on


Ги трга настрана грижите и фрустрациите од секојдневниот живот

Иако неоспорно е дека пилатесот е тешка работа, тој може да ни овозможи да се чувствуваме полесно, поенергизирано и пофокусирано. Сите овие телесни сензации ги отстрануваат негативните чувства и стресот.

Ни дава чувство на контрола врз нашите дела

Од буквална гледна точка, контрола е една од осумте принципи на пилатес. Имање тотална контрола врз движењето на нашето тело, ни дава чувство на контрола и во секојдневните активности, и последователно, чувство на радост.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PowerHousePilates (@powerhousepilates.mk) on


Ни дава посилна свест за нашето постоење

Чувството на тек ни дава подлабок увид во себеси. Сфаќаме кои сме и што се нашите желби и амбиции, и тоа во голема мера влијае врз нашата самодоверба и свест за нашето постоење.

Креира променета смисла за време

Колку пати сте вежбале цели 55 минути и не сте ги сетиле како поминуваат? Пилатесот ни овозможува променета смисла за времето бидејќи ни ги оттргнува мислите од сите проблеми и ни дава време само за себе.

 

Бидете самоуверени, имајте контрола врз себе и своите постапки, чувствувајте се комплетни и исполнети, вежбајте пилатес во PowerHouse Pilates центарот и почувствувајте ја среќата како природно доаѓа во вас. Отсега може да уживате во вежбањето и во новото пилатес студио кое се наоѓа во Кисела Вода.
Коментари

[fbcomments]