Категории

Како се лечи скршеното срце – Што да направите кога некој ќе ве повреди и разочара

Иако би сакале да се сеќаваме само на луѓето кои внесоа радост, љубов и други пријатни емоции во нашите животи, за жал, се сеќаваме и на оние кои длабоко не повредија и засекогаш ни го променија животот.

Се потсетуваме дека сме „скршиле“ поради некого, дека некои работи навистина не повредиле, но на крајот важно е да сфатиме дека нешто сме научиле во таа ситуација, да излеземе од тоа посилни. Ако сè уште не можете да се помирите со она што се случило, ако сè уште сте загрижени, се чувствувате фрустрирано и тешко се справувате со товарот од минатото, важно е да бидете свесни за позитивните аспекти на тој настан, ситуација. , акција на личноста. Кога некој нè повреди, не разочара и ни го менува животот со негативна акција, можеме да ги научиме следните лекции:

1. Учиме за нашите граници и подготвеност за компромис
Почнувате да сфаќате колку се важни вашите лични граници. На крајот на краиштата, одамна сте се согласиле на помалку отколку што заслужувате бидејќи можеби се обидувавте да ја спасите врската, а тоа само ја продолжи агонијата.Сега точно знаете што никогаш повеќе нема да дозволите никого. Оваа лекција ја научивте засекогаш. Сега е вашата тивка внатрешна сила која ви дозволува да не се предавате на препреките и јасно и гласно да го изразите својот став: „Ова не ми одговара, не можам да се согласам со тоа“.

2. Учиме што е предавство на доверба
Кога некој нè повреди, неизбежно се менуваме, ги вадиме розовите очила и почнуваме да сфаќаме колку некои луѓе можат да бидат токсични. Откриваме дека тие можат да прават лоши работи, да носат маски, да манипулираат и да се преправаат. Ни дозволуваат да живееме во заблуда додека не добиеме студен туш.

3. Сфаќаме дека понекогаш најдоброто нешто е само да си заминеш
Колку повеќе страдаме во врската, толку поочигледно станува дека понекогаш најдоброто нешто што можеме да го направиме за себе е само да си заминеме.

4. Разбираме дека љубовта е двонасочна улица
Потребни се двајца за сè да функционира во една врска. Тоа јасно ќе го разберете кога сите обиди за зајакнување на врската и спасението ќе завршат со неуспех. Не можете да натерате некого да се промени ако не сака, ние ја немаме таа магична моќ. За квалитетна врска потребни се двајца луѓе кои напорно работат.

5. Разбираме што сакаме, а што не сакаме во животот и љубовта
Колку повеќе искуство имате, толку подобро разбирате што нема да толерирате под никакви околности. Така созревате и растете.

6. Разбираме дека нашата сопствена благосостојба треба да биде приоритет
Стануваме свесни колку е важно пред се да се сакаме себеси. Ги разбираме нашите потреби и сакаме да ги исполниме – не се занемаруваме себеси.

По поразот, станете уште посилно – си го должите себеси!

Прегледи:
659
Објавено на:
18.12.2021