Како се облекуваа жените во Иран во шеесеттите и седумдесеттите години од минатиот век? (ФОТО)

Во педесеттите и шеесеттите години од минатиот век постоеше одлична рамнотежа помеѓу модерното и скромното. Жените беа еманципирани, но се држеа до иранскиот идентитет. Изгледаа стилски и елегантно, без да бидат вулгарни. Здолништата беа долги и откриваа што е можно помалку кожа.

Со доаѓањето на доцните 70-ти, мини-здолништата, шорцевите, тесните фармерки и бикините станаа многу модерни кај жените. Тоа беше малку претешко за муслиманската традиционална нација. Младите жени и девојки често ги разголуваа своите тела јавно за да ги привлекуваат и провоцираат мажите. Ова можеби е соодветно однесување за либанските христијани, но не за Иранците.

Во овој период, било мошне трендовски да го имитираат западниот изглед и манири. Стоковните куќи и бутиците во Техеран ги носеа најновите европски модни линии и шминки. Во иранските списанија често се појавувале млади жени во кратки здолништа и провокативни облеки. Државната телевизија дури објавувала и сексуално експлицитни европски серии. Сите овие промени можеби придонеле за падот на режимот во доцните 70-ти.
Коментари

коментари