Категории

Како Стив Џобс го тренирал својот мозок чекор по чекор

Ако седнете и само се набљудувате себеси, ќе откриете колку е немирен вашиот ум. А кога ќе се обидете да го смирите, ситуацијата само ќе се влоши. Ако по некое време умот се смири, ќе ви се отворат најсуптилните работи. Вашата интуиција ќе се изостри, вашата визија ќе стане појасна, ќе можете да се чувствувате себеси во сегашниот момент – овде и сега. Вашите мисли ќе успорат, вашата свест ќе се прошири и ќе видите неизмерно повеќе од порано. Вака Стив Џобс му го опиша ефектот на медитацијата на својот биограф Волтер Исаксон.

Свесната медитација има свое потекло во зен-будизмот и таоизмот. Џобс му кажал на Исаксон непосредно пред неговата смрт, а дотогаш тој со години вежбал медитација. Ова го сведочи новинарот и писател Џефри Џејмс, кој разговарал со Џобс во раните 1990-ти за тоа како Зенот и програмирањето се поврзани.

Во тоа време ова беше нешто егзотично, признава Џејмс, но и овде Џобс беше пред своето време. На крајот на краиштата, денес позитивните ефекти од медитацијата се докажани од науката, а гигантите како Google, General Mills, Target и Ford специјално ги обучуваат своите вработени со речиси истата медитација што Џобс ја откри пред неколку децении.

Како да медитирате?

Според цитатот на Исаксон, медитацијата што ја практикува Џобс е многу слична на онаа што ја научил Џејмс од познатиот боречки уметник Јанг Јин Минг. Еве ја неговата лекција, која вклучува шест чекори:

Чекор 1
Седнете со скрстени нозе на затскриено, мирно место, по можност на рамна перница за да го намалите напрегањето на грбот. Почнете да дишете длабоко.

Чекор 2
Затворете ги очите и слушнете го внатрешниот монолог, мислите што ви се вртат низ главата: работа, дом, ТВ… Ова е муабетот на вашиот „мајмунски ум“. Не се обидувајте да го спречите, барем не сега. Само гледајте како вашиот ум скока од една мисла на друга. Повторете ја оваа вежба 5 минути дневно во текот на седум дена.

Чекор 3
Наместо да се обидувате да ги замолчите вашите бурни мисли, обидете се да го свртите вниманието кон делот од вашиот ум кој размислува мирно и бавно и едноставно го набљудува светот околу вас. Не дава проценки, не бара смисла, едноставно гледа, слуша и чувствува.

Кога ќе ги отворите очите, светот околу вас ќе изгледа малку поинаков, нов, па дури и малку чуден.

Повеќето луѓе не се сомневаат во тоа, иако некому може да му се отвори во моменти на пресврт, кога „мајмунскиот“ ум ќе замолкне. Но, дури и кога сме целосно на негова милост, кога тој заповеда: „Побрзајте! Одиме!“ Не дозволувајте да се вразуми, бидејќи другиот дел од умот незабележливо ја продолжува неизбрзаната, темелна работа.

Чекор 4
Како што ќе станете свесни за стабилниот дел од умот, замолете го постепено да ја забави работата на „мајмунскиот ум“. На Џефри Џејмс, на пример, му помогна визуелизацијата на опишаното. Не се вознемирувајте ако одвреме-навреме се буди немирен ум. Сепак, ќе откриете дека тој повеќе одмара отколку што прави врева во главата.

Чекор 5
Откако ќе го смирите вашиот „мајмунски ум“, продолжете да се фокусирате на мирен ум, а потоа здивот ќе ви забави. Ќе почувствувате допир на воздух на вашата кожа. Може да почувствувате како тече крв во вашето тело. Ако ги отворите очите, светот околу вас ќе изгледа малку поинаков, нов, па дури и малку чуден. Да речеме дека прозорецот станува само правоаголник исполнет со светлина. Не треба да се отвора или затвора, да се поправа или мие. Едноставно е, овде и сега. Исто како тебе, овде и сега.

Чекор 6
Ќе ви треба малку време за да дојдете до оваа точка. Но, ако сте направиле се како што треба, тогаш нема да го почувствувате времето што поминало од моментот кога сте ја започнале практиката до моментот кога зафатениот ум се исклучил. Постепено, од ден на ден, зголемувајте го времетраењето на вашата медитација. Изненадувачки, колку и да трае, нема да го почувствувате текот на времето.

Позитивно влијание на медитацијата

Ќе се ослободите од стресот. Дури и да има тешкотии во животот, малку е веројатно дека тоа ќе се претвори во сериозни немири. Заборавете на несоницата. Џефри Џејмс сведочи дека со редовно вежбање му се доволни 2-3 секунди да заспие.

Ќе почнете да размислувате појасно и попрецизно да оценувате се што се случува во животот. Џефри Џејмс, медитацијата на свеста му помогнала да се оддалечи од деструктивните односи во приватниот живот и да ја напушти работата поради која се чувствувал несреќен.