Категории

Како жените гледаат на изневерувањето а како мажите

За чувство на вина може да се зборува во кое било време кога правите нешто за кое не би сметале дека е исправно да сте на местото на вашиот партнер. Нема правилен или погрешен одговор на прашањето – што навистина се смета за неверство – затоа што секој пар различно го дефинира тоа. Особено денес, кога полиаморијата, отворените врски и другите пристапи кон забава стануваат се почести, заедно со распространетоста на порнографијата и социјалните мрежи, партнерите знаат што им е, а што не.

Експертите велат дека луѓето имаат многу, многу различни чувства за тоа. Мажите генерално имаат помала толеранција за сексуално неверство отколку емоционално неверство, додека жените се многу понегативно погодени доколку нивниот партнер емотивно изневерува. Кога станува збор за изневерување, многу важни работи се – тајност и вина. Тајноста е нешто што се граничи со изневерување, а за вината може да се зборува во секое време кога ќе се чувствувате виновни за нешто што правите и не би било во ред да бидете на местото на вашиот партнер.

Знаци на измама
Следните знаци во никој случај не се апсолутни показатели дека вашиот партнер изневерува. Меѓутоа, ако забележите повеќе карактери во последно време, можеби ќе ве измамат:

 • Партнерот е повлечен, позатворен и / или вие сте емотивно неповрзани.
 • Забележувате значителни промени во неговиот распоред или однесување.
 • Тешко е да добиете целосни информации за одредени работи.
 • Одеднаш тој вложува повеќе напор во својот изглед, можеби пред работа или пред излегување.
 • Тој изгледаат супер ентузијастички настроени кон другата личност.
 • Тој е сексуално поапатичен кон вас.
 • Одеднаш, вашиот партнер ви се чини крајно нежен и внимателен, како да се обидува да надомести нешто.
 • Тој не ви полага сметка за тоа каде го поминува своето време и во некои случаи каде ги троши своите пари.  Голем дел од времето не сака да зборува за тоа што правел или кај бил.
 • Ви се чини дека постојано го нервирате или ве осудува.
 • Се забележува нагло опаѓање на сексуалниот интерес. Тој може да имаат поголеми потешкотии во постигнувањето и / или одржувањето на ерекцијата, како и во постигнувањето оргазам.
 • И, се разбира, физички докази како порака, е-пошта, шнола оставена во автомобил или кондом во паричник.

Што да направите во врска со неверството: Одлучете дали сакате да останете заедно и да работиме на тоа.

Начинот на кој паровите се справуваат со случаите на изневерување е потполно индивидуален. Некои луѓе не се во можност да прифатат раскинување, а други се подготвени да работат на тоа. Истражувањата покажуваат дека луѓето кои изневериле партнер во претходна врска имаат три пати поголема веројатност да изневерат во идна врска. Сепак, околу 65% од луѓето кои работат на нивната врска по афера, се во можност да се опорават и повторно да се чувствуваат среќни во нивната врска.

Овој процес може да трае со години, а понекогаш е потребна помош од сексуален терапевт или терапевт во парови за да се опорави врската од неверство, но можно е ако двајцата партнери се подготвени да ја завршат работата. И тоа е навистина најважната работа. Но, подеднакво е важно да се знае кога да се напушти.

Експертите не препорачуваат да претпоставиме дека тоа едноставно нема да се повтори. Ова е подлабоко прашање и има подлабоки корени што треба да се решат. Важно е да се разбере зошто и да се третира мамењето како „врв на ледениот брег“.