Кармелити- Чоколадни плочки со овес и карамела

Десерт кој е лесен за правење, а уште полесен за јадење!

Состојки:

  • 200 гр овесни снегулки
  • 220гр брашно
  • 300гр кафеав шеќер
  • 1 лажица сода бикарбона
  • ¼ мала лажица сол
  • 250мл стопен путер
  • 2 + ½ чаши чоколадни трошки
  • 50 меки карамел бонбони
  • 120мл слатка павлака

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 175 степени.

Во поголем сад измешајте ги овесните снегулки, кафеавиот шеќер, содата бикарбона, солта и стопениот путер. Убаво измешајте додека не се добие изедначена смеса.

Во помал сад за печење ставете хартија за печење и намачкајте ја со масло, истурете половина од смесата и убаво распоредете ја.

Посипете преку смесата чоколадни трошки. Сочувајте дел од нив за украсување.

Во поголем сад истурете ја карамелата и слатката павлака и варете додека карамелот не се растопи целосно. Истурете го карамел сосот преку кората во тавата за печење, а потоа врз неа другата половина од смесата од овесните снегулки.

Декорирајте со чоколадни трошки. Ставете сè во рерна и печете 20-25 минути или додека кората не добие златна боја. Почекајте десертот да се олади целосно, а потоа исечете го на коцки.




Коментари

[fbcomments]