Категории

Клучни совети како да водите грижа за вашето здравје – Морате да ги променувате секој ден!

Посветеноста кон здравјето се однесува на трајни навики на коишто се придржувате, а не на привремени рафали на активност или неразумни барања кон себе, кои не можете да ги одржувате.

Ако сакате подобро здравје, најдобар начин е да прифатите навики на кои ќе се придржувате секој ден. Еве 5 работи што можете да ги направите за да го подобрите вашето здравје. Остварлива цел е нешто што можете да го правите секој ден без исцрпеност.

1. Вежбајте секој ден
Ако се чини дека редовното вежбање не е за вас, само посветете една минута на ден. Само трчајте на место или правете стомачни – но што е најважно, правете го тоа секој ден. Со текот на времето, ова ќе го направите автоматски и ќе започнете да сакате повеќе да вежбате. Само една минута е доволна за да ја засилите циркулацијата, да го зголемите ендорфинот и да го разубавите целиот ден.

2. Некои искушенија чекаат 10 минути
Седнете пред ТВ-екранот по напорниот работен ден. Не сте гладни, но ја имате таа неопислива желба да јадете само од досада. Или можеби ќе бидете во искушение да јадете нешто слатко. Ако можете да почекате само 10 минути, накратко ќе програмирате алгоритам за искушение во вашиот мозок. Доволно е да ја зајакнете вашата самоконтрола и да одолеете на искушението.

3. Не јадете пред спиење
Јадењето непосредно пред спиење е лошо за здравјето на цревата, здравјето на кардиоваскуларниот систем и струкот. Треба да престанете да јадете барем еден час пред спиење, и идеално четири часа. Ако сте премногу гладни, обидете се да јадете овошје или зеленчук, нешто што е здраво и нема да предизвика лачење на киселини кои можат да предизвикаат металоиди. Кога ќе заспиете гладни, вашето тело ја користи можноста да се опорави и да се исчисти од токсините. Треба да имате навика да не се мешате во овие процеси.

4. Подобрување на хигиената на забите
Без соодветна стоматолошка заштита, бактериите во устата можат да достигнат нивоа што може да доведат до орални инфекции, како што се заболување на непцата или дури и расипување на забите. Бидете сигурни дека редовно посетувате стоматолог и се грижите за забите со четкање и чистење на конец секој ден.

5. Чувајте го стресот под контрола
Стресот е голем непријател на вашето здравје. Обидете се да се ослободите од стресот со техники за релаксација. Еден од најлесните и најздравите начини да се справите со стресот е длабоко да вдишете низ носот сè до стомакот. Плиткото дишење предизвикува стресни хормони и не внесува кислород во телото.

6. Запознајте се себеси
Обрни внимание на тоа кога и како ја губите самоконтролата. Препознајте што е реално, а што не е реално очекување. Запомнете, вие не можете да бидете свој злоставувач. Запознајте се себеси и вашето тело работејќи на себе, а не против себе.

За почетници, само усвојте еден од овие совети. Дајте му време да се вклопи во вашиот живот и навики, а потоа размислете да посвоите друг. Или обидете се да прифатите една од овие навики и потоа да го продолжите неговото времетраење. На пример, наместо една минута, вежбајте две и оставете отпорот на искушение да трае 15 наместо десет минути. Тоа ќе ви помогне да развиете силни навики што можете да ги одржувате и конечно вашето здравје ќе стане приоритет.

Прегледи:
57
Објавено на:
10.06.2022