Категории

Клучот до ултимативната среќа: Како да не ве погодуваат туѓите навреди

Единствениот лек за навреда е автоматско простување. Тоа не значи дека треба да трпите навреди, да останете во врска кога некој ве навредува или да толерирате луѓе, повеќе не мора да бидете во контакт со нив, да се дистанцирате, туку во себе и за себе – простете.

Кога одлучуваме дали да му простиме на личноста која не навреди или не, ни се чини дека избираме понижување или достоинство. Всушност, често нашиот избор изгледа сосема поинаку: избираме една од двете опции – или болест и смрт, или зачувување на здравјето и животот. Многу луѓе со години акумулираат токсичност во себе, не можат да простат и да продолжат понатаму, што може да биде исклучително штетно за нивното здравје. Простувањето е отфрлање на незадоволство, омраза и осуда – ви пренесуваме 3 причини зошто е важно да простите некому:

Прво: Простуваме за да ја задржиме љубовта во сопствената душа и во душата на другите, за да не ја убиеме љубовта. Простувањето е Божествена работа, ја храни нашата душа, ја чисти и ѝ помага повторно да биде слободна.

Второ: Сè во животот се случува со причина и повисока мисија, па дури и кога ќе излезете од токсично искуство, ќе сфатите дека сте научиле некои лекции, сте посилни и сега дефинитивно знаете што нема да правите. Одмаздата е токсична, ја труе душата, а само простувањето може да ја потисне таа отровна желба за одмазда.

Трето: Омразата, огорченоста, осудата никогаш не носат ништо добро. Простувањето значи преминување на повисоко ниво, работа на личен и духовен развој. Со менување на себеси, го менуваме светот околу нас и оние околу нас.

Кога некој ве навредува, отсуството на стрес и гнев ве тера да се однесувате попаметно и позначајно, за да ги заштитите вашите права и достоинство. Ако си кажете „ти простувам“ и го отстраниш тој немир како магично стапче и продолжиш понатаму, ти си победникот во овој разговор.

Луѓето кои ги навредуваат другите и се токсични, всушност сакаат да влезат во конфликт со вас и да се хранат со таа енергична енергија. Не дозволувајте им, само ќе изгубите време, енергија, вашиот мир.

За да престанеме да нè навредуваат туѓите навреди, треба да имаме хармонична внатрешна состојба. Преку љубовта човекот стекнува целосна внатрешна независност од светот. Тогаш никој не може да нè повреди.

Работете на себе, развијте љубов кон себе и сè околу вас, почитувајте го своето битие и живејте со отворено срце – тогаш „негативните искри“ нема да можат да ве допрат!