Категории

Клучот на среќата е во тоа да се пронаоѓа убавина дури и во најсуровите и најболните нешта во животот

Секој може да види убавина во убави работи. Не е толку тешко. Лесно е да се погледне кон врвот на планината и да се видат дрвја наредени и снежно покриени ридови пред вас и да почувствувате како здивот ви застанува. Но, секако, проблемот е што во животот нема доволно вакви моменти. Тајната на среќата и одличниот живот е да откриете како да ги ресоздавате постојано, каде и да сте.

Крајната тајна на среќата мора да биде да се долови убавината во световните моменти. Вистината е дека ако можете да ги видите работите објективно и јасно, ќе бидете повеќе задоволни, помалку празни, помалку искушувани. Но, од другата страна на истото тоа, животот е доволно непријатен, доволно суров, дека способноста да се најде поезија во сè – дури и во секојдневното или морбидното – е моќна вештина. Всушност, тоа е исто така клучот за среќата.
Има јасност во гледањето на она што другите не можат да го видат, во наоѓањето благодет и хармонија на места што другите гледаат ништо. Најмногу од сè, среќа има насекаде.

Прегледи:
88
Објавено на:
17.07.2021