Категории

Книга конечно вратена во библиотека после 110 години

Вработените во библиотека во американската сојузна држава Ајдахо биле прилично изненадени кога си ја вратиле книгата објавена пред 110 години.

Станува збор за копија на романот на писателката Кејт Даглас Вигин, кој припаѓал на библиотеката Карнеги во Боис. Во меѓувреме споменатата институција престанала со работа, па книгата е вратена во Народната библиотека во споменатиот град.

„Прво забележавме дека книгата е многу стара и дека на неа нема никакви траги. Всушност, тоа беше толку заборавено што го немавме ниту во записите“, вели Ен Мари Мартин од јавната библиотека Боис.

Таа истакна дека подоцна дошле до информација дека споменатата книга била земена од старата библиотека на 8 ноември 1911 година. Сепак, не се знае кој ја вратил книгата – таа е доставена анонимно, а нема конкретни податоци кога завршила пред 110 години. Казната за одложување на враќањето на книгата во овој случај би била 800 долари, но од библиотеката во Ајдахо велат дека тоа немало да се случи и дека знаат кој им ја вратил.

„Книгата првично, на почетокот на минатиот век, беше купена за 1,50 долари, така што веројатно ќе биде висината на казната. „Никогаш не наплаќаме повеќе отколку што ја чини книгата самата библиотека“, заклучува таа.

Прегледи:
225
Објавено на:
04.12.2021