Категории

Книги што можете да ги читате одново и одново

Идеите и значењата во некои книги се толку безвременски што вреди да се навраќаме да ги читаме одвреме-навреме.

Највозбудливата работа е што секогаш  има нешто ново да се открие или разбере. Од целиот свет и историски времиња, ви претставуваме неколку книги што можете (и треба) да ги читате одново и одново:

 1. Малиот принц
   Приказната за затоплување на срцето на необичниот мал принц и неговата роза нè потсетува на едноставни вистини што ги забораваме додека старееме и полни со грижи, нè потсетува на nашето внатрешно дете.


 2. Сликата на Доријан Греј
   „Денес луѓето ја знаат цената на сè и вредноста на ништо.“ Овие книги играат мајсторски со идеите за убавина, доблест, корупција, пороци, суета и морал. Приказната за Доријан Греј може да нè потсети дека жртвувањето сè за плитки потраги води до темно место и дека вистинската убавина не може да ја одземе староста.


 3. Дамапанда
   ’Човек не се нарекува мудар затоа што зборува и зборува повторно; но ако е мирен, љубовен и бестрашен, тогаш тој е вистина наречен мудар. ’Зборник на изреки од Сидарта Гаутама (Буда) кои даваат инспирација за секојдневниот живот и како да се искористи максимално. Книгата не е религиозна и секоја изрека запишана во колекцијата е направена во различна пригода како одговор на единствената ситуација што се појавила во животот на Буда и неговите следбеници.


 4. Краткиот живот
   Животот е долг, ако знаете како да го користите. ’Написите на стоичкиот филозоф Сенека нудат моќни согледувања во уметноста на живеење и важноста на разумот и моралот. Сенека испитува како луѓето губат време, наместо да го прават своето време на земјата значајно и исполнувачко…


 5. Големи очекувања
   ’Страдањето беше посилно од сите други поуки и ме научи да разберам какво беше твоето срце. Бев свиткана и скршена, но – се надевам – во подобра форма. „Големите очекувања“ ја следат приказната за маж или жена во потрага по зрелост, обично почнувајќи од детството и завршувајќи во евентуалната зрелост на главниот лик. Големи очекувања е приказна за сиракот Пип, кој го пишува својот живот од раните денови на детството до зрелоста и се обидува да биде џентлмен на тој пат.


 6. Уметноста на војната
   Конфликтот е неизбежен дел од животот, според овој антички кинески класик на стратегија, но сè што е потребно за мудро справување со конфликтот е веќе присутно во нас. Уметноста на војната е сè уште можеби најпрестижната и највлијателната книга за стратегија во светот. Уметноста на војната се однесува на конкуренцијата и конфликтот воопшто, на секое ниво, од меѓучовечко до интернационално