Категории

Кога имаш некој кој ти ја држи дланката..

Затоа што држењето на дланката е како држење на срцето.

Зарем не е прекрасно тоа кога имаш некој кој те држи?
Чувството дека постои некој кој е тука за тебе во времиња на лутина, бес, радост..
Држењето на дланката можеби е едно од најлесните и најубедувачките начини да му покажеш некому дека се грижиш и да искажеш љубов и доверба.

Мојата навика на држење на дланките ме прави да се чувствувам безбедна.
Твоите раце избираат нечии дланки, нечии дланки кои совршено се вклопуваат во твоите и некако се сплотуваат една со друга.
А држењето на дланките ослободува оскитоцин, неуротрансмитер кој прави да се чувствуваме добро и ја намалува анксиозноста и стравот.

Кога твоите прсти се испреплетуваат со нечии започнува една врска помеѓу твоето тело и нивното.
Такво кое прави да чувствуваш комфорт и безбедност.
Па следниот пат кога ќе сакаш да утешиш некого, само држи ги неговите дланки и се ќе биде добро.
Затоа што држењето на дланката е како држење на срцето.

Прегледи:
925
Објавено на:
08.10.2020