Категории

„Кога изгледа дека нема излез од некоја ситуација, има барем четири“ – Најголемите Еврејски мудрости

Еврејските изреки се едни од најголемите мудрости на светот

-Ако проблемот може да се реши со пари, тогаш тој не е проблем – туку трошок.
-Човек мора да живее барем од љубопитност.
-Родителите ги учат децата да зборуваат, а децата ги учат родителите на молчат.
-Можеби јајцата се многу попаметни од кокошката, но тие побрзо се расипуваат.
-Потешко е добро да молчиш отколку добро да одговориш.
-Боже, помогни ми да застанам на нозе – да паднам можам и сам.
-Бирајќи помеѓу две зла – песимистото ќе ги избере двете.
-Како старее, видот на човекот му е полош, но гледа повеќе.
-Честа е како млекото – се валка од најмала ситница.
-Ако имаш горчина во срцето, шеќер во устата нема да ти помогне.
-Кога изгледа дека нема излез од некоја ситуација, има барем четири.
-Мудар човек слуша еден збор, а разбира два.
-Научи да молчиш, за да знаеш да зборуваш.