Кога нешто даваш од срце, тоа се множи

Дали некогаш сте го искусиле она одлично чувство кое не обзема кога некој ќе ни помогне, правејќи го тоа со срце и од љубов, не очекувајќи ништо за возврат? Тоа е сигурно едно од најдобрите чувства кои може да ги искусиме, бидејќи ни прави да се чувствуваме блиски со другите.

Исто така, чувството кое не обзема откако ќе им помогнеме на оние кои им е потребна нашата помош, не очекувајќи ништо за возврат, понекогаш е дури и подобро од она што го чувствуваме во спротивна ситуација. Затоа не се двоумете: вложете го своето срце во она што го давате на другите. Наградата ќе биде многу поголема од онаа која би ја постигнале делувајќи себично.

Вложете го своето срце во она што го правите

Да правиш работи од срце е позитивно не само за оние кои ги примаат, туку и за оние кои ги даваат. Да даваш нешто, без да чекаш да се врати, има извонредни последици. Ќе бидете задоволни сами со себе, а тоа, секако, доведува до растење на самодовербата.

„Благодарноста, како одредено цвеќе, не може да процвета на големи висини. Наместо тоа, цвета во добрата земја на понизните“.  Хозе Марти

„Човекот добро гледа само преку срцето. Она што е важно е невидливо за очите“, Антони де Саинт Егзипери

„Правете добро, поради самото добро.“ Махабхарата

Не се воздржувајте, вложете го своето срце во она што го правите. Ќе се чувствувате позадоволни и наградата ќе биде поголема илјада пати.
Коментари

[fbcomments]