Категории

Кога се наоѓате во мрачно време: Како да ги надминете тешките мигови во животот

Има денови, периоди кога не се чувствуваме добро. Кога губиме сила и волја, кога мислиме дека се е залудно. Тоа може да трае кратко или долго, а од нас зависи дали и кога ќе излеземе од таа ситуација и ќе се обидеме да направиме нешто околу тоа. Има работи што не можеме да ги промениме, но можеме да се обидеме да се прилагодиме на нив!

Кога се чувствувате дека не можете да направите ништо, прочитајте ги следните редови:

1. Болката е дел од растот.
Понекогаш животот ја затвора вратата затоа што е време да продолжите понатаму. И тоа е добро, затоа што често не се движите, освен ако околностите не не принудат. Кога времињата стануваат тешки, потсетете се дека ниту една болка не доаѓа без цел и дека со себе носи лекција што треба да ја научите. Запомнете дека постојат два вида болка: болка што боли и болка што ве менува. Како што поминувате низ животот, наместо да му се спротивставувате, помогнете му да ве развие во подобра и посилна личност.

2. Сè во животот е привремено.
Секогаш кога ќе се повредите, раната зараснува. По темнината секогаш има светлина. Ништо не трае вечно. Затоа, ако сè е добро сега, уживајте. Нема да трае вечно. Ако е лошо, не грижете се, бидејќи нема да трае ниту вечно. Само затоа што животот не е лесен во моментов, не значи дека не можете да се смеете. Само затоа што нешто ве мачи не значи дека не можете да се насмеете. Секој момент ви дава нов почеток и нов крај. Секоја секунда добивате втора шанса. Само користете го.


3. Грижата и жалењето нема да сменат ништо.
Оние кои најмалку се жалат постигнуваат најмалку. Секогаш е подобро да се обидете да направите нешто поголемо и да не успеете отколку да не пробате ништо. Ништо не е готово ако изгубите. Ако верувате во нешто, продолжете да се обидувате. И што и да се случи на крајот, запомнете дека вистинската среќа започнува да доаѓа само кога ќе престанете да се жалите за вашите проблеми и ќе почнете да бидете благодарни за сите проблеми што ги немате.

4. Вашите лузни се симболи на вашата сила.
Никогаш не се срамете од лузните што ви ги остави животот. Лузната значи дека повеќе нема болка и дека раната е зарасната. Тоа значи дека сте ја надминале болката, сте научиле лекција, сте посилни и напредувале. Лузната е тетоважа на триумф

5. Само продолжете. Не плашете се да се налутите. Не плашете се да сакате повторно.
Разберете дека храброста е убава. Најдете во вашето срце она што ги насмевнува другите. Запомнете дека не ви требаат многу луѓе во животот, затоа не се обидувајте да имате повеќе „пријатели“. Бидете силни кога ви е тешко. Запомнете дека универзумот секогаш го прави она што е правилно. Признајте кога грешите и учете од тоа. Секогаш гледајте наназад, видете што сте постигнале и бидете горди на себе. Не се менувајте заради другите, туку заради себе. Живеј полесно. И никогаш не престанувајте да се движите.