Категории

Кои нешта никако не смеете да и ги кажете на вашата ќерка

Да се ​​биде родител е многу тешка работа која бара многу трпение. Не постојат правила како да ги воспитувате децата, секој родител тоа го прави на најдобар можен начин, а некои зборови што ги кажувате оставаат длабока трага и следат низ животот, па затоа е важно да се биде многу внимателен при изборот на зборови.

А еве кои фрази никогаш не треба да им ги кажувате на вашите ќерки:

„Малку си млада за тоа / не си за тоа“

Без разлика кои се соништата на вашата ќерка, треба да ја поддржите и да не и кажувате дека е премлада за некои работи. Тоа може да и ја наруши самодовербата и да ја натера да мисли дека не е доволно добра.

Колку и да сте скептични за идејата на вашата ќерка, наместо да ѝ го кажете ова, кажете ѝ дека со напорна работа, труд и верба во себе, таа може да остави што сака.

„Намали ги своите очекувања“

Иста е ситуацијата и со оваа реченица.

Со тоа што ќе и каже да ги намали своите очекувања, таа не само што ќе влијае на нејзината самодоверба, туку и на мотивацијата што ја има да ја постигне својата цел. Ова може многу да влијае на нејзиниот подоцнежен живот.

Затоа најдобро е да ја поттикнете вашата ќерка да го прави она што го сака, бидејќи само така ќе израсне во силна и независна жена.

„Тоа не е работа за женско“

Живееме во 21 век и се помалку има поделба меѓу машки и женски занимања. Затоа заборавете на старите обичаи. Ако вашата ќерка сака да биде полицаец, тоа е одличен знак и показател дека сака да се докаже. Затоа поддржете ја и помогнете ѝ да си постави цели!

Запомнете, вашето дете може да биде среќно само ако знае дека можеме да донесуваме независни одлуки, без влијание на другите.

„Губеш време“

Вашата ќерка сака да патува во Шпанија – зошто да не?!

Охрабрете ја да научи нови јазици, да види нова култура, да го запознае светот и да биде независна. Наместо да ја обесхрабрувате, помогнете ѝ да смисли план и да ги спакува куферите!

„Ќе го направам ова за тебе, не се мачи“

Секоја мајка сака нејзината ќерка засекогаш да остане мало девојче, но тоа не е можно. Често се случува да бидете премногу внимателни и да не му дозволите на детето самостојно да се носи со новите ситуации.

Ова ќе биде првиот чекор во учењето на вашата ќерка како да стане независна.

„Не грижи се премногу“

Иако ова може да звучи како утеха и поддршка, тоа не е. На овој начин вашата ќерка ќе се чувствува погрешно разбрана. Ако дојде и рече дека има проблем, помогни ѝ!

Кажете и дека ја разбирате, дајте ѝ совет и обидете се заедно да најдете решение.

„Ти си премногу добра за него“

Љубовта е убава работа, особено кога си млад.

Ќе се случи вашата ќерка да биде со некој што не ви се допаѓа, и тоа е во ред, бидејќи секако за вас како родители ниту едно момче не е доволно добро. Не осудувајте веднаш, наместо тоа подобро запознајте го и покажете интерес.

Ова особено важи за родителите на тинејџерките, бидејќи ако покажете незадоволство или го браните, често ќе добиете контраефект.

Прегледи:
598
Објавено на:
16.02.2022