Категории

Кои нешта само натпросечно интелигентните луѓе ги прават на поинаков начин

Не треба да знаеме што е нечиј коефициент на интелигенција за да заклучиме дека таа личност е натпросечно интелигентна.

Натпросечно интелигентните ќе ги препознаеме по 5 работи што ги прават поинаку од другите.

Тие ги доведуваат во прашање дури и најискрените мислења и верувања
Интелигентните луѓе не веруваат во се што слушаат. Тие ја доведуваат во прашање традицијата, верувањата, етичките норми, целиот систем во кој живееме, всушност се што постои. Тие не земаат ништо здраво за готово и не ги следат масите, туку размислуваат за се критички и темелно истражуваат пред да формираат сопствено мислење. Тие сигурно не веруваат во се што слушаат во вестите или од која било авторитетна личност. Над просечните интелигентни луѓе можат да навлезат во лаги и да не дозволат другите да си играат со нив или да ги возат во ќош. Догмата, односно принципите што се претставени како неоспорна вистина, не им значи ништо – тие имаат мислење што сакаат да го имаат и го следат својот сопствен пат во животот.

Интелигентните луѓе не воздигнуваат никого на небесата
Луѓето со просечен коефициент на интелигенција ретко имаат идоли и ретко бараат некој што ќе го води низ животот. Знаат дека можат да го најдат знаењето што го бараат и им е потребно во себе. Тие сфаќаат дека можеме да научиме нешто во животот од секоја личност, но исто така сфаќаат дека тие самите не знаат с everything. Никој не ги има сите одговори, и затоа натпросечно интелигентните луѓе не гледаат никому како идол. Тие се гледаат себеси како свој личен гуру кој има доволно мудрост и сила да се справи со секоја ситуација.

Постојано бараат знаење
Луѓето со висок коефициент на интелигенција никогаш не се задоволни со она што го знаат – тие секогаш копнеат по нови знаења и искуства. Уживаат да го прошират својот ум и да се вклучат во интелигентни разговори секогаш кога ќе имаат можност. Интелигентните луѓе се фасцинирани и зависни од знаењето – не се задоволни со наученото бидејќи на тој начин нивниот ум ќе стагнира. Тие разбираат дека знаењето е моќ и сакаат да се вооружат со што е можно повеќе ментална муниција.

Ги претвораат своите мисли во акции
Надпросечните интелигентни луѓе знаат дека мислите и идеите не значат ништо без акција. Ако сакаат да стигнат до каде било во животот, разбираат дека она што го знаат треба да го применат во конкретни дела. Нема корист во вашите мисли ако не ги споделите со другите и ако не ги користите за да придонесете за светот, па интелигентните луѓе секогаш бараат каде би можеле да го применат своето знаење. Тие нема да дозволат ништо да им се попречи во потрагата да го сменат светот на подобро користејќи го своето знаење. Дизајнирањето нови планови со кои ќе ги постигнат своите цели им дава големо задоволство.

Тие ја знаат вредноста на времето поминато со себе во тишина
Повеќе од сe луѓето со висок коефициент на интелигенција ја знаат вредноста на времето поминато со себе во тишина. Светот е толку брз што изгледа дека воопшто не го става акцентот на „битието“. Сите ние треба да дејствуваме, да работиме, да произведуваме, да се движиме, да заработуваме. Не трошиме доволно време размислувајќи, чувствувајќи, сакајќи.. Затоа натпросечно интелигентните луѓе поминуваат што е можно повеќе време со себе и со своите мисли, бидејќи знаат колку е важно да се погледне длабоко во себе за да се најдат одговори. Дури и ако тие не бараат одговори во тој момент, тие сеуште се свесни за важноста на времето што го поминуваме сами, далеку од вревата што не опкружува, бидејќи исто така помага да се ослободиме од стресот и да ги обновиме умот, телото и душа. Над просечните интелигентни луѓе имаат голема врска со самите себе и знаат дека оваа врска е темел за се друго во животот.