Категории

Кои се најопасните, а кои најбезбедните држави во светот? Нова листа за безбедноста во светот

Сирија, Афганиста, Јемен и Тимбукту во Мали се меѓу најопасните земји во светот, според најновата мапа која е диззајнирана да го олесни патувањето на туристите и да ги предупреди за нивото на ризик во државата каде сакаат да патуваат.

Покрај, „воените зони“ кои се највисоко на листата по опасност, друштво им прават и државите во кои навидум е мирно, а инаку се едни од најомилените за туристи како Мексико, Колумбија, Пакистан и Египет.

mapa

Очекувано најбезбедни места во светот се Норвешка, Финска, Шведска и Исланд. Меѓу најбезбедните држави во светот спаѓаат и Швајцарија, како и Словенија.

Редоследот на оваа листа можеби е очекуван, но детално може да ја погледнете тука.  Државите обоени со зелено се најбезбедни, а постепено црвената е боја на најопасните држави.