Категории

Кој е Бог? – Во него навистина живееме, се движиме и сме

Рибата допливала до својата мајка и рече: “Што е водата за која зборуваат толку многу?” Насмеана, нејзината мајка одговорила: „Сè уште си мала. Погледни, водата е насекаде околу вас и во вас, и ви дава живот. Испливај на површината на езерцето и остани таму неколку моменти и ќе разбереш што е вода“.

Еленче дошло до неговата мајка срна и ја прашало: “Што е тоа воздух за кого зборуваат толку многу?” Срната одговорила: „Ти си сè уште младо еленче. Погледни, воздухот е насекаде околу нас и ни дава живот. Ако сакаш да знаеш што е воздух, нурни ја главата во реката и ќе разбереш што е живот“.

Во тоа време живеел еден млад човек кој го започнал своето духовно патување. Кога наишол на првите потешкотии, го прашал светиот човек: „Кој е Бог за кого толку многу зборуваат?“

„Во него навистина живееме, се движиме и сме“

Прегледи:
265
Објавено на:
22.04.2021