Категории

Кој мисли дека е среќен, тој е навистина среќен!

Кој мисли дека е среќен, тој е навистина среќен. Силата на нашиот живот и неговата убавина се крие во оптимизмот. Кога ќе го погледнете животот од посветла страна, кога во секој момент, дури и кога ќе се оспори , наоѓаш радост, таква ќе биде целиот твој живот.

Оптимистичките и позитивни мисли ја зајакнуваат силата на духот. Нашата верба во доброто и вербата дека ќе биде добро, привлекува само добри работи во животот. Од друга страна, песимизмот и негативните чувства како завист, страв, недоверба, гнев, пркос – можат да бидат токсични и да ја затворат вратата за среќа.

Свети Серафим Саровски, руски светец, со години живее сам во природа во колиба, опкружен со животни и чиста природа, својот живот го посвети на молитвата и духовниот развој. Многу од неговите учења с still уште можат да се користат денес за да се унапреди духовниот пат, и еве еден од неговите цитати за радоста што треба добро да се запомни:

“Радувај се постојано! Нема да правиш ништо добро од внатрешни таги, и од радост – може да се случи нешто убаво” – рече преподобниот Серафим Саровски.

Кога ќе ги отворите очите наутро, започнете со радост. Радувајте се на новиот ден, зраците на Сонцето, прегратката на саканите, сината на небото. Радувајте се што сте здрави, што имате причина да се радувате, само радувајте се, дури и без причина.

Постојаната и вистинска радост може да се умножи – патот до среќата е преку позитивни мисли и оптимизам.

Прегледи:
73
Објавено на:
07.10.2021