Категории

Која е симболиката ако на вас слета бубамара – За каков предзнак се смета во различни култури

Бубамарата е еден од симболите на пролетта, а можете да ја видите во неколку комбинации на бои. Овие бубачки се многу корисни за оние кои имаат овоштарници или градини, бидејќи ги одбиваат штетните инсекти. Затоа, во многу народи, бубамарата ја симболизира среќата.

На Далечниот Исток, се верува дека бубамарите се со различна енергија, во зависност од нивната боја. Нашироко се верува дека ако бубамара слета на раката на еден млад човек, тој ќе се ожени.

Во европските земји бубамарите носат позитивна симболика. Најчесто се појавуваат за време на пролетта и цветањето, па се верува дека се симбол на плодноста и повторното раѓање. Интересно е што во некои делови името бубамара се користи и за бубамари, додека Англичаните го користат терминот бубамара што би значело бубачка на Богородица, а под дама се мисли на Богородица.

Во Велика Британија, Франција и Германија, бубамарата е доминантен симбол на христијанството и знак испратен од Богородица. Кај православните народи бубамарата се поврзува со култот на Архангел Михаил, а во Франција постои верување дека бубамара што ќе слета на некого му помага негативните мисли да ги претворат во позитивни и да се чувствуваат подобро.

Интересен е обичајот кога бубамарата е на показалецот на девојката да ги одбројува секундите додека да полета. Колку повеќе секунди и требаат на бубамарата да лета, толку повеќе години ќе и требаат за да се омажи.

Во Холандија преовладува мислењето дека ако бубамара слета на венчаница на една млада жена, тоа е знак дека таа ќе има многу деца.

Најзастапени се црвените бубамари, за кои се верува дека го симболизираат животот и љубовта и им пренесуваат порака на оние кои ќе слетаат дека ќе добијат добри вести или дека некој копнее по нив.

Лош знак е ако на себе забележите мртва бубамара и дека ви најавува доаѓање на полош период во животот или претстојна опасност.

Прегледи:
143
Објавено на:
26.04.2022