Која завршува „војната“ помеѓу мајките и ќерките?

Поради хормоните кои лудуваат на преминот од детството во зрелоста, девојките секојдневно се расправаат со своите другарки или мајки. Вербалната војна се завршува дури во 23 година, кога девојките почнуваат да ги ценат своите мајки.

Во прелазната фаза од детство во зрелост, девојките годишно плачат поради момчињата 123 пати, и 257 во расправиите со браќата или сестрите – наведува студијата од една британска компанија на козметички производи.
Како одговор на прашањето зошто се случува тоа, стручњаците ги наведуваат хормоните како главен причините во таа дома кога тие се доста интензивни. Баш тоа е и причината поради која во текот на годината 125 пати им се лутат на другарките, а 183 пати се расправаат со своите мајки, а 160 пати им ја затвораат вратата пред носот и не се каат поради тоа.
Најчесто расправиите се водат поради хаосот во собата, но генерациската раздвоеност најмногу се чувствува кога девојките не можат да се воздржат да им одговорат на мајките за било која критика, и разговор во врска со училиштето, момчињата и ноќните излегувања.
Истражувањето покажало дека вербалната војна завршува во 23 година, кога девојките почнуваат да ги ценат своите мајки. Тогаш се се менува. Три четвртини од испитаниците одговориле дека во таа возраст сфатиле дека се благодарни на своите мајки за се што правеле за нив и на се што ги научиле, признавајќи дека скоро за се биле во право. Од тогаш се закопуваат воените секири, а маките и ќерките имаат големи шанси да станат најдобри пријателки.

 
Коментари

[fbcomments]