Категории

Колку долго можете да ги чувате јајцата во фрижидер пред да се расипат

Јајцата се неопходна храна во домаќинството затоа што се хранливи и можат да се користат на различни начини Дали некогаш сте се запрашале колку од нив навистина можат да стојат без да се расипат?

Ако живеете сами или во мало домаќинство, може да забележите дека картонот од јајца останува некое време во фрижидер. Но, свежите јајца не можат да стојат многу долго, и колку долго можат да стојат зависи од тоа како ги чувате. Ако ги чувате на препорачана температура од 4 Целзиусови, американската Администрација за храна и лекови (ФДА) препорачува да се користат во рок од три недели по купувањето.

Експертите посочуваат дека можеме да јадеме јајца четири до пет недели од датумот на пакување, но тие не треба да се користат подолго бидејќи може да се појават бактерии, како што се ешерихија коли и салмонела. Замрзнатите јајца можат да траат до една година, но никогаш не ги замрзнувајте во лушпата. Можете да ги замрзнете на два начина – со одвојување на жолчки и белки, а потоа користете колку што е потребно или да ги замрзнете заедно.

Прегледи:
311
Објавено на:
16.03.2021