Категории

Колку е часот на Месечината?

Бидејќи плановите на луѓето се стремат кон живот на Месечината, Европската вселенска агенција предложи воспоставување на нова временска зона на Месечината.

Сепак, ова воопшто нема да биде лесно да се воспостави. Еден ден на Месечината може да трае дури 29,5 земјини денови бидејќи часовниците на Месечината работат 56 микросекунди побрзо отколку на Земјата.

Оваа разлика се должи на послабата гравитациона сила на Месечината што предизвикува да времето минува малку побрзо отколку на Земјата.

Прегледи:
188
Категории:
Занимливости
Објавено на:
07.03.2023