Категории

„Конечно можам повторно да се смеам“ – Прва успешна трансплантанција на лице и рака во светот

(ВИДЕО) Џо Димео е првиот пациент во светот кај кого трансплантацијата на лице и рака беше успешна. Тој претрпел катастрофална сообраќајна несреќа во која претрпел изгореници од трет степен, останал без очните капаци, ушите и прстите.  Сега тој вели дека конечно може да се смее.

Поминаа повеќе од две години откако Џо Димео можеше да се смее за последен пат. Во јули 2018 година, како 20-годишник, Димео заспал зад воланот, изгубил контрола над возилото и удрил крај патот, по што автомобилот се запалил. Го спасил случаен минувач, кој храбро го извлекол од возилото пред да експлодира. Димео претрпел изгореници од трет степен на скоро 80% од телото. Остана без очните капаци, ушите и повеќето прсти. Имал и големи лузни на лицето и вратот, кои делумно ги покриле очите и му отежнувале да се движи, пишува Си-Ен-Ен. Операцијата траела 23 часа.

Оваа среда, лекарите од болницата Њујорк Лангоне рекоа дека, по 23 болни часови операција, успеале да ги трансплантираат кожата на лицето и раката на Димео. Операцијата беше извршена во август минатата година, но лекарите чекаа некое време да ја прогласат за успешна бидејќи требаше да се види дали ќе има отфрлање на трансплантацијата.

“Досега, над сто трансплантации на раце и скоро 50 трансплантации на лице беа успешно извршени. Значи, немаше причина зошто не можеме успешно да ги извршиме двата процеса”, рече во средата докторот Едуардо Родригез, водачот на тимот кој ја изврши трансплантацијата.

Досега имало два обиди за трансплантација на лице и рака во светот, но и двете операции не успеале.

“Требаше да избегнеме инфекција, моравме да сториме сè што е можно побрзо. Требаше внимателно да го избереме донаторот и да ја примениме најновата технологија за да обезбедиме успех. Токму тоа го сторивме. Џо е здрав, млад, силен, сака да вежба , јаде здраво и е силен. тој сакаше оваа операција да успее “, рече Родригез.

Тие зеле ткиво од донатор кој умирал

Во операцијата учествувале 80 лица од шест хируршки тимови. Се изведуваше во две операциони сали. Во една, лекарите ги отстраниле ткивото на лицето и на раката од донаторот што умирал и го замениле со 3Д-протеза.
“Ние секогаш ја започнуваме операцијата со едноминутно молчење за да му оддадеме почит на семејството донатор. Треба да се има на ум дека некој мора да се откаже од својот живот за другите да можат да продолжат да живеат”, истакна Родригез.

После тоа, во втората просторија, д-р Димеу доби ново лице и раце. Тогаш тој беше на одделот за интензивна нега четириесет и пет дена и два месеци на рехабилитација во болница. Младиот човек наскоро научи да ги отвора новите очни капаци, да се движи со нови раце и повторно да се смевне.