Категории

Копнеете по мирен сон? – Морате да се ослободите од оваа навика

Досега, прејадувањето пред спиење, како и консумирањето алкохол, најчесто се означуваше како причина за слаб сон и кошмари. Сепак, научниците во Соединетите држави утврдија дека постои уште една причинска причина што лошите соништа нè прогонуваат во текот на ноќта.

Како што открија, луѓето кои спијат подолго од девет часа на ден се повеќе склони кон кошмари.

Нема да ви се допадне: Што се случува кога спиете помалку од 6 часа?
Истражувачите ги прашале учесниците колку често имале кошмари во последните две недели и колку биле лоши.

Утврдено е дека испитаниците имаат ноќни кошмари најчесто поради загриженост дека ќе направат некој погрешен чекор.Така, беше заклучено дека стресот и вознемиреноста пред спиење стануваат причина за кошмари. Покрај тоа, откриено е дека повеќе од девет часа сон ја зголемува можноста за кошмари.

И, веќе сите знаеме колку е важен квалитетен сон. Затоа, пред спиење, обидете се да ја исчистите главата од лоши мисли и грижи и да спиете исто колку што е оптимално за вашето тело и возраст.

Прегледи:
431
Објавено на:
05.01.2021