Категории

Корите од цитруси се корисни – Тие можат да им помогнат на вашите растенија

Следниот пат кога ќе јадете портокал или лимон, не фрлајте ја кората. Вашите растенија можат да имаат голема корист од нив.

Ние ќе ги споделиме со вас придобивките од користењето кора од цитрус во градината и како можете ефикасно да ги користите

Состојка компост
Лушпите од цитрус се добар извор на азот, фосфор и калиум. Ако направите компост дома, фрлете го во корпа за компостирање. Обавезно исечкајте ги на мали парчиња пред компостирање, бидејќи побрзо ќе се расипат.

Ги одбива инсектите
Штетниците можат да ги уништат вашите растенија, а бидејќи сакате да избегнете употреба на хемиски пестициди, лушпите од цитрус нудат природно решение. Едноставно ставете ја кората во близина на заразената фабрика или во близина на погодената област на растението. Повеќето штетници како лисна вошка не сакаат мирис на цитрус и ќе го напуштат растението. Ако имате мачка или куче домашно милениче, кората сигурно ќе ги оддалечи и од вашите растенија.

Кисела почва
Некои растенија сакаат ротквица и пиперки како кисела почва. Ако имате растенија во вашата градина кои сакаат кисела почва, исушете ги лушпите од цитрус, претворете ги во прав и посипете ги на земја. Ова ќе ја зголеми киселоста на почвата и ќе го снабдува со други хранливи материи.

Ослободете се од мравките
Мравките можат да бидат вистински проблем во градината и на терасата, особено затоа што имаат тенденција да го оштетат коренот на растението. Лушпите од лимон се природни непријатели на мравките и додавањето на овие растенија е одличен, нетоксичен начин за решавање на проблемите.

Прегледи:
109
Објавено на:
06.07.2021