Категории

Кралицата Елизабета II има срушено 6 Гинисови рекорди

Никогаш не би погодиле за што станува збор

Нејзиното Височество во секој поглед е единствена. Елизабета II има шест Гинисови рекорди кои ги собрала во текот на целиот период во нејзиното досегашно 68-годишно владеење.

Во април Нејзиното Височество наполни 94 години.
Во 2012, Елизабета II беше прогласена за најбогата кралица. Тогаш нејзиното богатство беше проценето на 310 милиони фунти: овој износ се надокнадува со приходите од недвижностите, накитот и уметноста.

Уште еден рекорд е бројот на земји со кои кралицата владее. Нејзиното Височество е владетелка во 116 земји на Комонвелт со 139 милиони жители.

Елизабета ИИ е прикажана на монетите во 35 земји. Ниедна личност не добила таква често во толкави размери.

Нејзиното Височество владее најдолго од сите монарси во историјата. Во 2015 година го собори рекордот на кралицата Викторија која влаеела 63 години.

Елизабета II во 2013 година стана најстариот монарх во денешницата по смртта на кралот на Саудиска Арабија, Абдул ибн Абдул Азиз Ал Сауди кој во време на неговата смрт имаше 90 години.