Кратки совети од психолог: Како засекогаш да го победите стресот

Не потпирајте се на помнењето, запишувајте! И задолжително направете копија на сите клучеви, вели една професорка по психологија.

Професрока по психологија им испратила писмо на своите ученици во кое предлага начини за успешна борба против стресот, не ни мислела дека нејзината листа ќе стане толку популарна.
Еве што советува таа:

-Станете 15 минути порано
-За утрешниот ден, подгответе се ноќта пред тоа
-Избегнувајте тесна облека
-Избегнувајте да се потпирате на хемија (лекови)
-Однапред договарајте состаноци
-Не потпирајте се на помнењето, запишувајте
-Направете дупликати на клучевите
-Често кажувајте –Не!
-Поставете ги приоритетите во сопствениот живот
-Избегнувајте негативни луѓе
-Мудро трошете го времето
-Поедноставете го оброкот и времето кое го поминувате во подготовка
-Секогаш правете копии на важните документи
-Предвидувајте ги своите потреби
-Поправете се што не работи како што треба
-Побарајте помоѓ за работите кои никако не ви се допаѓаат
-Големите работи поделете ги на мали задачи
-Проблемите сметајте ги за предизвици
-Секој предизвик посматрајте го поинаку
-Насмевнете се!
Коментари

[fbcomments]