Категории

Кравата Рани од Индија е најниската и најмалата крава на светот

(ВИДЕО) Стотици луѓе ги игнорираат ограничувањата заради коронавирус и брзаат на една фарма во Бангладеш за да ја видат најмалата и најниската крава на светот! Минијатурна 23-месечна бутанска крава по име Рани.

Висока е само 51 см и долг е 28 кг 66 см, толку мала што може да се носи наоколу. И покрај националната забрана за собирање во борбата против короната, повеќе од 15.000 луѓе ја посетија Рани на нејзината фарма во Хариграм, во близина на главниот град Дака. Г-дин Ховладар кој минатата година ја купи оваа минијатура (и веројатно најмалата крава во светот) од друга фарма во северозападниот округ Наогаон во Бангладеш. Таа вели дека има потешкотии во одењето и дека се плаши од другите крави на фармата Шикор Агро, па затоа е одделена од остатокот од стадото.

“Таа не јаде многу. Два пати на ден јаде мала количина трици и слама. Сака да талка надвор и изгледа среќно кога ќе ја земеме во раце”. рече господинот Ховладар. Пренесува BBC

Менаџерите на фармата каде што се наоѓа велат дека аплицирале за Гинисовата книга на рекорди, со цел да потврдат дека Рани е најниската крава во светот. „Убедени сме дека таа ќе биде најмалата“, рече Мохамад Салим, извршен директор на „Шикор Агро Индустри“.

Според веб-страницата Гинис, оваа титула ја има Маникијам, крава од индиската држава Керала, која била висока 61 см кога влегла во книгите за рекорди во 2014 година. „Многу луѓе доаѓаат од различни места за да ја видат најмалата крава на светот, па морав и самата да ја видам“, рече еден од посетителите, Рану Бегум.