Лицата со попреченост отсега ќе може да влезат во Археолошки музеј со придружба на куче

Минатата недела ЈСП „Скопје“ соопшти дека лицата со посебни потреби ќе можат да се возат во автобусите со куче-придружник. Тие објаснија дека оваа одлука е донесена поради тоа што кучињата-придружници се навистина многу потребни за овие лица при извршувањето на секојдневните обврски. По овој пример, сега и одговорните од Археолошкиот музеј изјавија дека лицата со попреченост ќе можат да влезат во Музејот со своите кучиња-придружници.

„Како општествено одговорна институција која прва меѓу музеите во нашава држава ја донесува оваа одлука, апелираме дека институциите од областа на културата треба да бидат достапни секому и да придонесат за подигнување на свеста и овозможување слободен пристап на кучињата-придружници“, велат од Археолошкиот музеј.

Музејот е отворен секој ден од 10 до 18 часот, освен понеделник. Во тек е ексклузивната изложба „100 години Требениште“, со над 400 артефакти од некрополата во Требениште, Охрид, заедно со прочуените златни маски кои се наоѓаат во музеите во Бугарија, Србија и Македонија.
Коментари

[fbcomments]