Категории

Лофотенските острови во Норвешка – Вистински мал дијамант на северот на Земјата

Заради неговата близина до Арктичкиот круг (околу 170 км), архипелагот во северна Норвешка е едно од најсеверните населени места на Земјата. И покрај оправданите претпоставки, постојат похумани климатски услови, поради кои зимите се благи.


Лофотенските острови се едно од најпознатите и најпосетуваните места во Норвешка и може да се каже дека тие се вистински рај за љубителите на природата, фотограферите и авантуристите. Нивната панорама се состои од прекрасни планини и врвови, отворено Северно Море и плажи. Следниот пат кога ќе наидете на живописни сцени од скандинавските црвени куќи (т.е. рибарски кабини) долж крајбрежјето и восхитувајќи се на галериите на патници од Норвешка, може да претпоставите дека се снимени токму тука.

Локалните места сè уште се сведоци на рибарското минато (па дури и на сегашноста) што е присутно уште од ерата на Викинзите. Многумина ќе ви кажат дека селото Рејн е најубавото рибарско село што ќе го видите на патот тука. Во текот на летото, дневната светлина е присутна тука 24 часа на ден, а островот нуди феноменален поглед на феноменот Аурора Бореалис. Друга интересна работа, што дефинитивно би требало да ја видите ако некогаш се најдете овде, е музејот Викинг. Сместене е на локалитет кој е исто така археолошки локалитет, во малото село Борг.

На самиот југ на архипелагот има место кое редовно влегува во списоците на дестинации со најчудни имиња. Имено, се нарекува: Å. Иако е забавна идеја да се обратите само за да кажете дека сте биле во – Å, без грижи, таму има и содржина во форма на музеи, ресторани, изгледи и прекрасна природа.