Категории

Љубов е да си биде покрај некого и кога е најтешко да се сака таа личност

Но, љубовта кон некого кога ги носи своите маани како извинување, кога е скршен или кога носи повреда во себе – тогаш таа значи најмногу. Тогаш мора да се бидете тука за нив.

Ако се грижите за некого, направете го приоритет. Направете ги приоритет не само кога е лесно, туку и кога е тешко исто така. Ако се грижите за некого, бидете покрај него кога ќе кажете дека може да смета на вас. Бидете тука за нив кога најмалку го заслужуваат тоа, бидејќи токму тогаш им е најпотребно. Само бидете тука за нив – не затоа што мора да бидете, туку затоа што сакате да бидете. Гледајте, лесните работи во животот немаат тежина. Лесно е да се сака некого кога е совршен, кога е мек и лесен, кога се исполнува со надеж и среќа. Но, љубовта кон некого кога ги носи своите маани како извинување, кога е скршен или кога носи повреда во себе – тогаш таа значи најмногу. Тогаш мора да се бидете тука за нив.

Ако се грижите за некого, спуштете го телефонот. Седнете спроти нив на вечера и слушајте ги. Дајте си простор да нурнете со нив, во подлабок разговор, во вид на квалитетно време што прави да се чувствувате како да сте единствените две лица во светот. Поврзете се со нив. Ве молам, ако се грижите за некого – поврзете се со него. Не дозволувајте да ве повлечат од тие моменти. Не дозволувајте да се задоволите со разговор за времето или монотонијата на животот. Прашајте ги за што сонувале претходната вечер. Дебатирајте со нив. Научете ги нешто ново. Седнетеи смејте се со нив, изгубете се во времето. Бидете присутни, не само во вашето тело, туку и во вашиот ум. Биди таму со нив.

Ако се грижите за некого, ако навистина се грижите, само бидете добри со нив. Премногу луѓе себично ги земаат срцата во свои раце и не успеваат да ги заштитат, не успеваат да ги негуваат. Премногу луѓе ги земаат тие нешта здраво-за-готово, тие губат од вид што имаат. Земаат и земаат, и ретко размислуваат за тоа што даваат. Забораваат дека љубовта не е нешто што некогаш треба да се направи со една нога надвор од вратата. Забораваат дека љубовта никогаш не треба да се дава во минимум.

Прегледи:
521
Објавено на:
06.06.2021