Категории

Љубовта не прави посреќни, но и поглупи – Тврди науката

Интересно е што истото се случува и со мажите и со жените, а се случува и со различни задачи..

Мажите, во просек, се заљубуваат побрзо од жените, а најчесто тие се први кои објавуваат љубов. Веднаш откако луѓето ќе се заљубат, тие почнуваат да го следат истиот пат, а понекогаш дури и го губат разумот. Истражувачите од Универзитетот во Лајден потврдија дека луѓето кои се заљубени имаат помала контрола врз своите постапки и решија да спроведат некои истражувања за да потврдат дали тоа е вистина.

Посреќни сме кога ќе се заљубиме
Првата фаза од врската е страсна, а оваа фаза е одговорна за привлечноста помеѓу двајца луѓе. Научниците велат дека луѓето доживуваат интензивни промени во емоциите за време на заљубувањето. Ова нè наведува да бидеме исполнети со неисцрпна радост и еуфорија што ги прави луѓето многу посреќни.

Истражувачите велат дека заљубувањето влијае и на нашите ментални способности. За да ја тестираат оваа теорија, тие спровеле експеримент во кој учествувале 43 вљубени млади мажи, а љубовта веќе траела од еден до шест месеци. Од испитаниците било побарано да направат неколку тестови пред и по слушањето романтична музика и размислувањето за својата љубов. Кога биле во романтично расположение, учесниците покажале полоши резултати на тестовите.

Интересно е што истото се случува и со мажите и со жените, а се случува и со различни задачи. Така тоа влијае на сите и на различни начини, не само со конкретни задачи.

Прегледи:
76
Објавено на:
04.06.2022