Категории

Луѓето во отворени врски се посреќни од оние кои се со еден партнер

Неодамна, студијата беше објавена во списанието „Психологија и сексуалност“, според која луѓето во отворени врски се околу 20% посреќни од оние кои живеат во моногамни бракови и врски. Во студијата учествувале нешто повеќе од 500 луѓе кои имале повеќе партнери во исто време и ист број на оние кои имале секс со еден партнер.

Истражувачите се фокусирале на нивното ментално здравје и задоволство, а откриено е дека анксиозноста кај оние кои се во отворени врски е за 19% помала, стресот е за 16% помал и 13% помалку се чувствуваат депресивно. Иако денешното општество е поотворено за сексот од кога и да било порано, некои теми сè уште се еден вид табу. Исто така, паровите во отворени врски покажаа поголема страст, за 23%, 14% поголема самодоверба и беше откриено дека тие се генерално позадоволни од животот, за осум проценти. Се проценува дека, во поразвиените западни земји како што е Обединетото Кралство, приближно едно од 25 лица некогаш било во врска во која се толерира секс со други партнери, а психолозите велат дека паровите кои пуштаат врска и трето лице често заработуваат повеќе од моногамни парови.

Покрај горенаведеното, се покажа дека луѓето во отворени врски подобро комуницираат и подобро се справуваат со кавги и несогласувања и дека тие многу помалку ги „подметнуваат“ своите партнери отколку оние кои живеат во моногамија.
„Луѓето во отворени врски треба да научат да вложуваат повеќе време и енергија во врски со повеќе емотивно блиски партнери и да ги задоволуваат емоционалните потреби на повеќе луѓе, па затоа не е изненадување што развиваат подобри социо-емоционални вештини“, изјави водачот на истражувањето Томас Брукс за Сонце.

Универзитет во Тексас А & М. Слично на тоа, вели Брукс, оние кои се во отворени врски се пофлексибилни и подобро ги разбираат потребите на своите партнери, и иако мораат да вложат повеќе напор и енергија во своите односи, на долг рок тоа очигледно се исплати затоа што побрзо развиваат разбирање кон другите.

Прегледи:
52
Објавено на:
07.04.2021